preskoči na sadržaj

Osnovna škola Braća Ribar Sisak

 > Naslovnica
vijesti

OBAVIJEST RODITELJIMA

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 11:58

UPIS U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠK. GODINU 2024./2025.

 

Poštovani roditelji,

nakon što ste uspješno odradili prijave u sustavu e-građani ( e-upisi), pregled kod liječnice školske medicine i pregled kod stručnih suradnika škole, preostaje odraditi posljednji korak za upis djeteta u 1. razred osnovne škole- ispunjavanje upisnice. To ćete moći učiniti od 14. lipnja 2024. godine putem sustava e-građani kada će se otvoriti mogućnost preuzimanja upisnice koju je potrebno isprintati, potpisati i potom skeniranu ponovo učitati u sustav e-građani.

Ukoliko niste u mogućnosti odraditi navedeno, najavite se pedagoginji ili psihologinji škole koje će Vam pomoći odraditi potrebno od 14. lipnja 2024. do 15. srpnja 2024. godine.

Za sva pitanja ili nedoumice slobodno kontaktirajte stručnu službu škole, a sve važne informacije vezano za početak šk. godine 2024./2025. bit će objavljene na web stranici škole u kolovozu 2024. godine.

 

Ida Galić, pedagoginja

 

 [više]

Program Građanski odgoj i obrazovanje – prezentacija projekata

Autor: DANIJELA SELAK, 11. 6. 2024. 10:05

U našoj školi djeluju dvije skupine izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje – u jednoj učenici petog i šestog razreda, a u drugoj učenici sedmog i osmog razreda.

Ove godine su svi „mali građani“ iz sisačkih osnovnih škola osmislili i proveli projekte koji su predstavljeni na izložbi u središtu grada. Uz projekt „Važnost razrednih pravila i njihova provedba“ izvannastavne skupine pod vodstvom učiteljice Jasminke Vidović Buinac, projekt „Predlažemo“ predstavila je i skupina učenika sedmog i osmog razreda pod vodstvom učiteljice Ivančice Puškarić.

A što predlažu učenici Građanskog odgoja i obrazovanja? Najprije su proveli anketu među 97 učenika naše škole (u kojoj ih je 53% izjavilo kako bi voljeli naučiti kuhati na izvannastavnoj aktivnosti Domaćinstvo) pa su temeljem tih rezultata učenici odlučili predložiti idejno rješenje izgleda praktikuma kuhanja, te novog, suvremenijeg pulta za izdavanje hrane u školskoj blagovaonici. Nadahnuće za praktikum su potražili u SŠ Viktorovac gdje su ih budući kuhari i njihov nastavnik kuhanja srdačno dočekali i pokazali opremu nužnu za praktikum kuhanja, kao i aparate koji olakšavaju rad. S ciljem upoznavanja s mogućim izvedbama pulta za izdavanje hrane posjetili su menze na dva zagrebačka fakulteta i u Studentskom centru, gdje su im zaposlenici odgovorili na sva pitanja. Sljedeća faza projekta bila je izrada idejnih rješenja koja su predstavljena na plakatu.

Budući da našoj školi predstoji nadogradnja, učenici se nadaju da će se uvažiti rezultati provedene ankete i njihovi idejni prijedlozi.

                                                           Ivančica Puškarić, prof.

 

 [više]

Priznanje Mireli Gec, prof.

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 6. 2024. 08:52

Naša učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Mirela Gec dobitnica je Pohvale Grada Siska. Svestrano i vrlo aktivno se bavi učenicima na satu tjelesne i zdravstvene kulture, kao i pripremama i odlascima na razna natjecanja. Sudjeluje u razvoju, odgoju i obrazovanju generacija djece. Dobitnica je brojnih nagrada, a njezini učenici godinama nižu odlične rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.

Ovogodišnji veliki uspjesi su 1. mjesto na Državnom prvenstvu u košarci za osnovne škole s učenicama 7. i 8. razred te 3. mjesto s učenicama 5. i 6. razred.

Kao prvakinje Republike Hrvatske košarkašice 7. i 8. razred plasirale su se na Europsko školsko sportsko prvenstvo.

Pohvalu su primili suprug i kći budući da je učiteljica Mirela u vrijeme dodjele bila na Državnom prvenstvu u Vinkovcima.

                       

 [više]

Još jedna medalja

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 6. 2024. 08:45

Brončane košarkašice🥉🏆

Naša škola ima još jednu medalju s državnih prvenstava.

Državno natjecanje održano je od 4. do 6. lipnja 2024. u Vinkovcima, a djevojčice ŠSD Ribari Sisak osvojile su treće mjesto u košarci na prvenstvu školskih sportskih društava RH za učenike do 6. razreda.

Brončanim medaljama, pod vodstvom učiteljice Mirele Gec, okitile su se Iva Pavić, Josipa Pavić, Klea Conjar Sredić, Lucija Pokas, Dunja Kovačević, Ana Svetopetrić, Marija Tomljenović, Paola Ivanković, Klara Ceković, Magda Kladnik, Ena Henić i Mea Škrinjar.
                                                                      Bravo!
 
   
 [više]

Održana vatrogasna vježba

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 6. 2024. 14:37

U našoj je školi 5. lipnja 2024. godine održana pokazna vatrogasna vježba koju su izveli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Sisak. 

Učenici su izveli brzu evakuaciju iz škole. Vidjeli su kako izgleda spašavanje unesrećenih s kata kroz prozor te kako se daje prva pomoć evakuiranoj ozlijeđenoj osobi nakon izvlačenje iz gorućeg objekta. 

Cilj je osvijestiti važnost pravilnog postupanja u slučaju požara u školi.

          

 [više]

Mali građani prezentirali projekt na izložbi “Program Građanskog odgoja i obrazovanja“

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 6. 2024. 08:38

Dana 3. lipnja 2024.g. učenici šestog razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje predstavili su izložbenim plakatom i putem javnog izlaganja svoj projekt: Važnost donošenja razrednih pravila i njihova provedba.

Mjesto održavanja ove izložbe je sisački korzo (kod sata). Ovu hvalevrijednu izložbu sisačkih osnovnoškolaca i njihovih mentora otvorila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uz koordinatoricu za GOO Kristinu Sučić i pročelnika za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Gorana Grgurača.

U projektu je sudjelovalo 15 učenika šestog razreda uz stručno vodstvo autorice ovih redaka. Projektom se istraživao problem: Zašto nam trebaju razredna pravila?

Učenici su razvijali građanske vještine putem: projektnog planiranja, vođenja diskusija, suradničkog učenja, proučavanja zakona i Ustava RH, javnog nastupa te učeći od osoba iz javnog života i predstavnika vlasti.

Grad Sisak je, odmah nakon Rijeke, među prvima u Hrvatskoj uveo građanski odgoj u škole kako bi u suradnji s roditeljima od školske djece stvarao aktivne i upućene građane koji će doprinositi razvoju svoga grada.

Ovu izložbu su sa zanimanjem posjetili učenici 4. razreda OŠ Braća Ribar kojima će u petom razredu među INA aktivnostima biti ponuđen i Građanski odgoj i obrazovanje.

Prošećite ovih dana korzom i pogledajte ovu zanimljivu izložbu!

 

                                                             Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

       

 

 

 [više]

Posjet skloništu za životinje

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 6. 2024. 15:03

Dana 4. lipnja 2024. učenici i učiteljice PŠ Žabno posjetili su Sklonište za životinje u Sisku. Učenici su nesebično darovali hranu za životinje, igračke i razne potrepštine. Pričali smo o odgovornom vlasništvu, brizi za kućne ljubimce i družili se s Adijem, za kojeg se nadamo da će ubrzo pronaći svoju novu obitelj i topli dom.

               

 [više]

Posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 6. 2024. 15:13

Učenici šestih razreda u pratnji stručnog vodiča, razrednica, razrednika i pomoćnika u nastavi posjetili su 29. svibnja Nacionalni park Plitvička jezera.

Razgledavanje krajolika i njegovih prirodnih sustava: reljefa, vode, vegetacije, flore i faune započeli smo na sjevernom ulazu u Park (Ulaz 1.). Razgledavanje je kružno i obuhvaća pješačenje kroz vapnenački kanjon donjih jezera, vožnju elektrobrodom po najvećem plitvičkom jezeru Kozjak, vožnju panoramskim vozilom kroz šumoviti dio parka te šetnju povrh istočne strane kanjona sve do polazne točke na Ulazu 1.

Učenici su obišli Donja jezera i s udaljenosti vidjeli najveći slap u RH - Veliki slap (u toku radovi na obnovi staza, a od Gornjih, jezero Kozjak i osvijestili estetsku vrijednost krajolika kao mjesta koje izaziva divljenje.

Prolaskom kraj špilje Šupljare fotografirali prilaznu stazu i ustanovili tragove nedavnog potresa.

Zanimljivo je da su Plitvička jezera kao najposjećeniji nacionalni park poznata po brojnim slapovima i vodopadima koji su, svi osim jednog, nastali prelijevanjem vode iz jezera u jezero preko sedrenih barijera. Međutim, jedan slap i to onaj najveći nije nastao prelijevanjem preko sedrene barijere veće je to tzv. erozijski vodopad. Nastao je unazadnim usijecanjem potoka Plitvice u vapnenačku podlogu.

Jedinstveni doživljaj u ljepoti jezerskog krajolika pružila je vožnja elektrobrodom po jezeru Kozjak koje je posljednje u nizu Gornjih jezera te je ujedno najveće (0,83 km²) i najdublje (46 m) jezero Plitvičkih jezera. Voda iz jezera Kozjak dalje se prelijeva u niz Donjih jezera. To su jezero Milanovac (dubine 18 m), Gavanovac (dubine 10 m), Kaluđerovac (dubine 13 m) i Novakovića brod (3 m). Potrebno je naglasiti da tirkiznu (plavozelanu) boju ovih jezera čini refleksija okolnog zelenila, neba, kut prelamanja sunčeve svjetlosti kao i sadreno dno koje se sastoji minerala i mkroorganizama.

Ova se jezera pružaju u nizu prema sjeveru, a nalaze se u duboko usječenom kanjonu u području izgrađenom od vapnenaca gornje krede. Obale su im stoga uglavnom ravne i strme, a Donja jezera su površinom znatno manja od Gornjih. U ovom dijelu se nalazi i nekoliko zanimljivih špilja. Donja jezera završavaju prelijevanjem vode iz Novakovića broda preko 25 m visokog vodopada na mjestu zvanom Sastavci. Sastavci su dobili ime jer se ovdje s vodom iz Plitvičkih jezera „sastavlja“ voda iz potoka Plitvice i to preko impozantnog 76 m visokog vodopada.

Za vrijeme obilaska poslužilo nas je oblačno, no suho vrijeme bez kiše, a u popodnevnim satima se pojavilo Sunce.

                                              Jasminka Vidović Buinac, mag.art.

 

            

 [više]

Košarkašice na primanju kod gradonačelnice

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 08:29

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček organizirala je 29. svibnja 2024. godine prijem za naše učenice prvakinje Hrvatske u košarci u kategoriji osnovnih škola te njihove mentore Mirelu Gec i Romana Kozlovića. Na primanje su došli s ravnateljicom Vesnom Šebek.

Košarkašice su se pohvalile peharom i medaljama koje su osvojile pobjedom na Državnom školskom sportskom prvenstvu u Poreču. Tom pobjedom kvalificirale su se na Europsko školsko sportsko prvenstvo u košarci. Ovaj hvale vrijedan uspjeh gradonačelnica je pohvalila i nagradila simboličnim poklonima. 

 

 [više]

Terenska nastava učenika prvih razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 08:50

Učenici prvih razreda naše škole su 29. svibnja 2024.godine proveli dan na terenskoj nastavi u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore u pratnji svojih učitelja. Uz suradnika Centra Slavena Ličinu tražili su skriveno blago koje su uspješno pronašli na Petrinjčici i podijelili čokoladne eure. S Martinom Mladenović iz Kulturno-povijesnog centra radili su biljni tisak, otiske odabranih biljaka na tkanini, a s Kristinom Ivković iz Hrvatskih šuma učili su o raznim vrstama drveća, plodova, lišća te o raznim vrstama ptica i drugih životinja koje žive u šumi. Nakon zanimljivih i poučnih radionica počastili su se slasnim ručkom u novouređenoj zgradi centra. Neizostavna je bila i igra na dječjem igralištu.

                                                                         Đurđica Sever, učiteljica

      

      

 [više]

Preuređena knjižnica

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 6. 2024. 16:18

Naši učenici od sada mogu uživati u ugodnom prostoru novouređene školske knjižnice opremljene novom opremom i novim fondom knjiga koje će im pomoći u razvoju njihove ljubavi prema čitanju.

Knjižnicu je u društvu ravnateljice OŠ Braća Ribar Vesne Šebek i suradnika obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja se u novom prostoru družila s djecom.

U knjižnici je uređen pod, osvježeni su zidovi, postavljena je nova suvremena informatička oprema te nove police za knjige, a ovih dana očekuje se isporuka i postavljanje interaktivnog ekrana.

Gradonačelnica je učenicima uručila nove knjige, obavezna lektirna djela, koja će im poslužiti u redovnoj nastavi.

                           

 [više]

Ruksak pun kulture

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 6. 2024. 14:57

Područna škola Žabno je 21. svibnja ugostila kustose Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba. Riječ je o projektu 'Ruksak (pun) kulture', nacionalnom dopunskom programu potpore kurikulima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, namijenjen djeci i mladima u Republici Hrvatskoj.
Naši gosti su doveli su nam umjetnost i ne samo to, otvorili su nam  neke sasvim nove poglede na svijet umjetnosti. Kroz njihove radionice, na kojima smo gradili, modelirali, izrađivali taktilne slike i reljefe ujedno smo otkrili i nove načine uporabe raznoraznog repromaterijala u umjetničke svrhe. Cilj ovih radionica je, između ostalog, i senzibilizacija s gluhim i slijepim osobama jer se tijekom njihove provedbe koriste razni načini putem koji se polaznici pokušavaju staviti u 'cipele' osoba s invaliditetom.
                         
 
                            
 
 
 [više]

Uređenje okoliša u PŠ Žabno

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 09:19

Učenici PŠ Žabno su sa svojim učiteljicama vrijedno uređivali okoliš škole. Sadili su cvijeće i čistili prostor oko škole.

             

 [više]

Vatrogasna vježba

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 09:06

                                          OBAVIJEST

U srijedu 5. lipnja 2024. godine od 14 sati za učenike viših razreda, a 12. lipnja za učenike nižih razreda održat će se pokazno-evakuacijska protupožarna vježba u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Sisak.

 

         

 [više]

ViP škola

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 5. 2024. 10:17

I ove smo godine pobijedili na natječaju ViP škola koji organizira tvrtka Kaufland te tako ostvarili pravo na tjednu donaciju svježeg voća i povrća.

Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli nam da                                          ponovo osvojimo ovu nagradu.

 [više]

Idemo na državno natjecanje iz atletike

Autor: DANIJELA SELAK, 23. 5. 2024. 15:08

Ribari su ponovno uspješni. Još jednu sportsku dominaciju pokazali su na Županijskom natjecanju iz atletike.

Natjecanje je održano u Kutini 22. svibnja 2024. Od 11 škola koje su se natjecale, naše su djevojke zauzele 2. mjesto, a dječaci 1. mjesto. Oni će se natjecati na Državnom natjecanju iz atletike koje će se održati 6. i 7. lipnja 2024. godine u Vinkovcima.

                         Čestitke svima!

Sretno dječacima te mentorima Mireli Gec i Mladenu Jelisavcu!

                            

 [više]

Leona uspješna na međunarodnom natjecanju

Autor: DANIJELA SELAK, 23. 5. 2024. 14:59

Leona Barukčić, učenica 8.d razreda naše škole, sudjelovala je na Međunarodnom Hippo natjecanju iz engleskog jezika koje se održavalo od 21. do 23.svibnja 2024. u Lido di Jesolu u Italiji.

Leona je osvojila 4. mjesto od 50 kandidata u Hippo 3 kategoriji.( Regional qualifiers)
Ovo nam je novo iskustvo u međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika.
Leona je putovala u pratnji učiteljice engleskog jezika Katarine Dumančić Kežman, koja je ujedno i koordinator natjecanja za našu školu.
Zahvaljujemo Gradu Sisku koji nam je omogućio sudjelovanje u istoimenom natjecanju.
                                            Bravo, Leona!
 
                 
 
Leoni, njenom učitelju engleskoga jezika Suadu Osmanagiću te koordinatorici za Hippo natjecanje u našoj školi Katarini Dumančić Kežman uručena su priznanja za postignut uspjeh.
 
                  
 
 [više]

Slavimo zajedno 90. rođendan Starog mosta

Autor: DANIJELA SELAK, 16. 5. 2024. 20:43

Dana 14. 5. 2024.g. u Gradskoj galeriji Striegl otvorena je likovna izložba dječjih radova na temu “Slavimo zajedno 90. rođendan Starog mosta“.

Izložbu su otvorile gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i ravnateljica galerije Alma Trauber koje su uručile prigodne nagrade učenicima s najuspjelijim radovima kao i priznanja njihovim mentorima i mentoricama.

Likovna tema ovogodišnjeg natječaja je Stari most u zadanoj slikarskoj tehnici akvarela.

Nagrađeni su likovni radovi u tri kategorije i tri razine: vrtićki uzrast, niži razredi osnovne škole i viših razredi osnovne škole.

Tri učenice petog razreda i jedna učenica osmog razreda naše škole sudjelovale su na ovoj izložbi/natječaju. Učenica Emma Borovac nagrađena je u kategoriji viših razreda visokim drugim mjestom.

Bravo Emma, čestitamo na postignutom uspjehu!

Pozvani ste pogledati ovu zanimljivu izložbu koja će biti otvorena punih mjesec dana na adresi Holandska kuća (2.kat), Rimska ulica br. 10, Sisak

                                                Jasminka Vidović Buinac, mag.art.

   

 

 

 [više]

Majčin dan

Autor: DANIJELA SELAK, 14. 5. 2024. 12:05

Obilježavanje Majčina dana

Majčin dan obilježava se svake druge nedjelje u svibnju, a u ovoj je godini to bilo 12. svibnja. Nema tih riječi kojima bismo mogli opisati veličinu i značenje riječi majka – kaže se da je to imenica koja nema zamjenicu.

Povodom toga posebnog dana učenici razredne i predmetne nastave izrađivali su čestitke i portrete svojih majki u najljepšim bojama i tako im čestitali njihov dan. Naš učenik Gabrijel je za tu prigodu osmislio i pjesmu.

Neka našim majkama svi budu na ponos!

                                             Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

https://myalbum.com/album/BasTPxyZTQbZ/?invite=0e86c375-6eb8-45d6-b551-9b831d125618

 

 [više]

MI SMO PRVACI! - RIBARICE DRŽAVNE PRVAKINJE U KOŠARCI

Autor: DANIJELA SELAK, 8. 5. 2024. 18:08

Državno natjecanje u košarci za djevojčice 7 i 8. razred održano je u Poreču od 6. do 8. svibnja 2024.
Na natjecanju su sudjelovale 24 školske ekipe.
Košarkašice Školskog sportskog društva Ribari osvojile su 1.mjesto pobijedivši u finalu Školsko sportsko društvo Tin iz Šibenika 46:36.
Naša učenica Vita Gec proglašena je najboljom igračicom ovog natjecanja.
Ovom pobjedom Ribarice su izborile nastup na Europskom natjecanju osnovnih škola koje će se održati u rujnu 2024. godine.
                              Čestitke košarkašicama i njihovoj mentorici Mireli Gec!
 
   
               
 
 
 
 
 [više]

Leona uspješna u Hippo natjecanju

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 5. 2024. 18:30

Učenica 8.d razreda Leona Barukčić uspješno je odradila dva kruga Hippo natjecanja iz engleskog jezika te se  plasirala u polufinale Hippo natjecanja koje će se održati u Lido di Jesolu u Italiji od 21.do 23. svibnja 2024. godine

Nadamo se da će se proći u finale istoimenog natjecanja koje će se održati u Assisiju. 
                                                                      Bravo Leona i sretno dalje!
 
                                                                  
 [više]

Natječaj Kaufland škola voća i povrća

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 5. 2024. 18:18

I ove smo se godine prijavili na natječaj za godišnje zalihe voća i povrća koji provodi Kaufland.

Otvoreno je glasanje za Kaufland školu ViP, a svoj glas za našu školu možete dati na poveznici https://research.kaufland.com/zddovtaufi?l=hr

Svojim glasom odluči da naša škola dobiva godišnju zalihu voća i povrća!

 Glasanje je otvoreno od 2. do 21. svibnja 2024. godine.  

Hvala svima koji će glasati!

 [više]

Bravo, Ribari

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 5. 2024. 18:45

Županijsko natjecanje u nogometu za dječake 5. i 6. razred bilo je uspješno za naše Ribare. Osvojili su 1. mjesto i time ostvarili pravo natjecanja na poluzavršnici državnog natjecanja u Rovinju od 20. do                                  21. svibnja 2024.

                 Čestitamo dječacima i njihovoj mentorici Mireli Gec.

    

 [više]

Terenska nastava u Lonjskom polju

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 5. 2024. 18:29

Dana 29. travnja 2024. učenici trećih razreda naše škole bili su na terenskoj nastavi u Parku prirode Lonjsko polje.
Cjelokupni izlet i prijevoz za učenike trećih razreda organizirao je Grad Sisak.
Rendžeri su učenicima objasnili zašto je Lonjsko polje proglašeno parkom prirode, važnost parka za život životinja koje tamo obitavaju, za mriještenje riba te kako su se ljudi prilagodili životu uz vodu i česte poplave gradeći kuće od lokalnog hrasta lužnjaka.
Posjetili smo etno zbirku Sučić i saznali kako su nekada ljudi živjeli i čime su se služili u radu.
Učenici su slušali zanimljivosti o bijeloj rodi koja se naučila na suživot s ljudima radeći gnijezda na kućama i stajama.
Naučili su da je Čigoč 1994. proglašen prvim selom roda u Europi te da su imali najniže (2,5 m) rodino gnijezdo.
Na kraju smo bili u samoj retenciji Lonjskog polja na novoizgrađenom vidikovcu za promatranje životinja. 
                                                                    Krešimir Klarić, učitelj RN
         
         
 [više]

OBAVIJEST RODITELJIMA, UČENICIMA PUTNICIMA NA RELACIJI ODRA-PRAČNO-VUROT

Autor: Ivan Koreny, 3. 5. 2024. 11:57

Poštovani roditelji, učenici, prenosim  OBAVIJEST AUTOPROMETA SISAK!

Radi asfaltiranja rotora Staro Praćno bit će privremena regulacija
prometa preko Mala Gorica - Brest - Staro Praćno u periodu od 06 - 12.05.2024.

Jutarnja smjena kreće iz Starog Praćna u 07:20, a u Vurotu su u 07:25 i
idu za OŠ Braća Ribar.

Popodnevna smjena ide iz OŠ Braća Ribar u 13:20 preko Male Gorice -
Brest - Staro Praćno i nazad za OŠ Braća Ribar.

U 19:20 iz OŠ Braća Ribar za Vurot (isto preko Male Gorice - Brest -
Staro Praćno).

 [više]

Proslavili smo 63. rođendan naše škole

Autor: DANIJELA SELAK, 1. 5. 2024. 11:57

Prigodnim programom za učenike nižih i viših razreda proslavili smo Dan škole. Učenicima su se predstavili mali folkloraši, recitatori, Ivor Ahmetović sa svojim literarnim radom koji je predložen za Državnu smotru Lidrano 2024. i mješoviti školski zbor. Prisutnima se obratila i ravnateljica.

          

             

 

 [više]

Posjet Uredu pravobraniteljice za djecu

Autor: DANIJELA SELAK, 29. 4. 2024. 11:00

Djeca, kao i odrasli, imaju jednaka prava na poštivanje svoga ljudskog dostojanstva i tjelesnog integriteta te na jednaku zaštitu pred zakonom. Odbor za prava djeteta, kao nadzorno tijelo Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, naglašava da ljudska prava nalažu eliminiranje svih vrsta tjelesnog kažnjavanja, ma kako blago ono bilo, kao i svih drugih oblika okrutnog ili ponižavajućeg kažnjavanja.

Predstavnici Vijeća učenika naše škole posjetili su 26. travnja 2024. godine Ured pravobraniteljice za djecu. S njima u pratnji bile su eavnateljica, psihologinja i pedagoginja naše škole. Učenici su sudjelovali u radionicama i kvizu.

      

 

 [više]

U Holandskoj kući

Autor: DANIJELA SELAK, 29. 4. 2024. 10:31

Učenici 6. d razreda naše škole posjetili su Holandsku kuću u pratnji razrednice M. Meštic i vjeroučiteljice M. Bencek te nazočili njenom otvorenju nakon obnove.

  

 [više]

Kreativni natječaj RTL pomaže djeci

Autor: DANIJELA SELAK, 26. 4. 2024. 08:18

Dragi učenici,

naša škola prijavljena je na kreativni natječaj RTL-a za opremanje školske knjižnice. Ovdje je postavljena poveznica s kojom možete pristupiti glasanju za našu školu kako bi ušla među pet knjižnica koje će biti opremljene lektirnim djelima. Glasanje traje do 2. svibnja 2024. godine. Podržite nas svi!

                                                            Vesna Šebek, ravnateljica

http. svibnja 2024. godine. Podržite nass://rtlpomazedjeci.hr/hr/novosti/udruga-rtl-pomaze-djeci-oprema-knjiznice-osnovnih-skola-diljem-hrvatske-glasajte-za-svog-favorita/

 [više]

Ribarice najbolje i idu na državno natjecanje iz košarke

Autor: DANIJELA SELAK, 25. 4. 2024. 18:54

U Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku održano je 25. travnja 2024. poluzavršno natjecanje Državnog prvenstva ŠSD-a Republike Hrvatske za djevojčice i dječake do 6. razreda. Poluzavršno natjecanje za pet županija (Istarsku, Primorsko-goransku, Zagrebačku, Karlovačku i Sisačko-moslavačku) organizirao je Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije. 
 
Naše Ribarice osvojile su 1.mjesto te su tako ušle među četiri najbolje školske ekipe u Republici Hrvatskoj. Plasirale se na državno natjecanje koje će se održati u Vinkovcima od 4. do 6. lipnja 2024.
Sretno😀 
 
Poredak djevojčice:
1. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar Sisak
2. ŠSD VUČKO OŠ Vukovina
3. ŠSD GALEB OŠ Frane Petrića Cres
4. ŠSD GRABRIK OŠ Grabrik
5.ŠSD Val OŠ Vladimir Nazor Rovinj
                    
 [više]

Obilježen Dan planeta Zemlje

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 4. 2024. 09:24

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježava se pod sloganom Planet vs. Plastika. Cilj je potaknuti smanjenje korištenja plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, reduciranje proizvodnje svih vrsta plastike za 60% do 2040.

Učenici naše škole uređivali su okoliš, čistili smeće, sadili cvijeće i osvježili klupe pred školom.

Učenici sedmih razreda izradili su plakate na temu Dana planeta Zemlje i međusobno ih predstavili te razgovarali na temu očuvanja okoliša.

     

 [više]

Posjetili su nas budući prvašići

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 4. 2024. 09:14

Djeca Dječjeg vrtića Različak posjetila su našu školu 23. travnja 2024. godine. Buduće prvašiće školom su provele ravnateljica i stručne suradnice. Posjetili su učenike prvih razreda koji su im pripremili prigodan program.

Na kraju su se zasladili kolačima koje su im pripremile naše tete kuharice.

  

 [više]

Živim život bez nasilja

Autor: Ivan Koreny, 18. 4. 2024. 11:56

U sklopu školskog preventivnog programa, 16. travnja 2024. godine, održano je predavanje „Živim život bez nasilja“ za učenike 6. razreda. Gosti predavači bili su g. Mario Terzić, kontakt policajac i gđa. Tamara Kramarić, policijska službenica za prevenciju. Cilj ovog zanimljivog predavanja bio je upoznati učenike s vrstama nasilja, osnažiti ih u sprječavanju svih oblika nasilnih ponašanja te ukazati na potrebu njihova prijavljivanja. Poseban naglasak stavljen je na Cyberbullying kao jedan od sve češćih oblika nasilnog ponašanja među vršnjacima na Internetu. Učenicima je skrenuta pozornost na odgovornije ponašanje tijekom korištenja Interneta što podrazumijeva podizanje razine kulture komunikacije i zaštitu vlastite sigurnosti, kao i na posljedice zlouporabe istoga.

                                                                           Ida Galić, pedagoginja

     

 [više]

Bravo, Ribari! Košarka za djevojčice i dječake do 6. razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 11. 4. 2024. 15:58

Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije održao je 9. travnja 2024. godine u Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku Županijsko natjecanje školskih sportskih društava SMŽ za učenike do 6. razreda u košarci. 

Oko 120 učenica i učenika provelo je još jedan odličan sportski dan uz igru, druženje, prijateljstvo i fair play. 

Poredak djevojčice:

1. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar Sisak

2. ŠSD LOVREK OŠ Mate Lovraka Petrinja

3. ŠSD VRBINA OŠ Ivana Kukuljevića Sisak

4. ŠSD VIDRIĆ OŠ Vladimira Vidrića Kutina

5. ŠSD NOVSKA OŠ Novska 

Poredak dječaci: 

1. ŠSD VIKTOROVAC OŠ Viktorovac Sisak

2. ŠSD VIDRIĆ OŠ Vladimira Vidrića Kutina

3. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar Sisak

4. ŠSD NOVSKA OŠ Novska

5. ŠSD LOVREK OŠ Mate Lovraka Petrinja 

Čestitamo svima, a pobjednicima želimo puno uspjeha na poluzavršnom natjecanju koje za pet županija (Istarsku, Primorsko-goransku, Zagrebačku, Karlovačku i Sisačko-moslavačku) organizira Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije.                   

                                                                         Mirela Gec, prof.

 

 [više]

Terenska nastava trećih razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 26. 3. 2024. 21:26

Učenici trećih razreda naše škole su u ponedjeljak 25. ožujka 2024. godine posjetili Gradski muzej Sisak i sudjelovali u radionici Izrada i ukrašavanje pisanica.

Pisanice su bile od stiropora, a učenici su ih ukrašavali lijepljenjem izrezane trave. Učenici su uz vodstvo ravnatelja M. Bogatića imali veselu i zanimljivu radionicu. Svoje su radove ponijeli kućama. 

U slobodno vrijeme zabavljali su se na gradskim igralištima.

                                                                            Valentina Ručnov, učiteljica RN

      

      

 

 [više]

Županijsko natjecanje iz vjeronauka

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 3. 2024. 10:37

Županijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije održano je u petak 22. ožujka u našoj školi. Otvorenju natjecanja su, uz učenike i mentore, prisustvovali i kancelar biskupije Janko Lulić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajdohar i ravnateljica škole Vesna Šebek.

Natjecalo se sedam ekipa osnovnih i šest ekipa srednjih škola.

Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je OŠ „Antun Klasinc“ iz Lasinje, drugo mjesto ekipa OŠ Vojnić, a treće OŠ Viktorovac iz Siska.

Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa SŠ Tina Ujevića iz Kutine, drugo Gimnazija Sisak, a treće mjesto SŠ Viktorovac iz Siska.

Na kraju natjecanja prigodne zahvalnice i pokloni uručeni su svim sudionicima. Prisutnima se obratila predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, zahvalila svima na sudjelovanju, a najboljima poželjela uspjeh na daljnjem natjecanju.

 

 

 

 
 
 [više]

1. mjesto na Županijskom natjecanju iz povijesti

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 3. 2024. 10:31

Županijsko natjecanje iz povijesti održano je 18. ožujka 2024. godine u Lekeniku. Sudjelovalo je troje naših učenika osmog razreda. Mentor je Tomislav Turkalj.

Dorotea Doležal, 8.c, osvojila je 1. mjesto, a učenici Josip Pereković, 8.b, i Borna Marčelja, 8.d, podijelili su 11. mjesto.

Čestitamo Dorotei, bravo!

 [više]

Županijsko natjecanje u rukometu

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 3. 2024. 12:45

U ponedjeljak 18. ožujka 2024. Srednja škola Novska bila je mjesto još jednog školskog sportskog natjecanja, Županijskog natjecanja u rukometu za djevojčice do 6. razreda. Djevojčice su igrale rukomet, družile se i zabavljale. Najuspješnije su bile članice ŠSD Novska, a naše Ribarice osvojile su izvrsno 2.mjesto i tako postale vlasnice srebrnih medalja.
Čestitamo.👏
Sastav ekipe: Lucija Caren, Klea Conjar Sredić, Iva Pavić, Josipa Pavić, Ana Svetopetrić, Sara Barišić, Lucija Pokas, Katja Vugić, Marija Tomljenović, Klara Ceković.
 
                                                                        Mentor: Mirela Gec
Poredak:
1. ŠSD NOVSKA OŠ Novska
2. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar 
3. ŠSD VIDRIĆ OŠ Vladimira Vidrića
4. ŠSD ŽUBOR OŠ Zvonimira Franka
5. ŠSD VIKTOROVAC OŠ Viktorovac
6. ŠSD I. OSNOVNE I. osnovna škola Petrinja
       
                 
 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: MESNE PRERAĐEVINE, EV.BR.:16/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 19. 3. 2024. 10:03

 [više]

Najuspješnije školsko sportsko društvo Ribari

Autor: DANIJELA SELAK, 18. 3. 2024. 16:26

U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg, a u organizaciji Grada Siska i Zajednice sportskih udruga Grada Siska, u petak 15. ožujka 2024. naše Školsko sportsko društvo Ribari proglašeno je najuspješnijim školskim sportskim društvom.
Priznanje su preuzeli učenici Alan Taletović i Katja Tumpak, mentorica Mirela Gec te ravnateljica Vesna Šebek.
 
                                  
 
 
 
 [više]

SISAK FIT

Autor: DANIJELA SELAK, 13. 3. 2024. 20:58

Prezentacija dosadašnjih i nastavak novih mjerenja u okviru programa Sisak Fit,  održano je u utorak 12. ožujka 2024. godine s početkom u 13:30 sati u našoj sportskoj dvorani. Projekt i njegov dosadašnji tijek predstavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te zamjenik gradonačelnice Marko Krička

Prezentaciji se pridružila voditeljica Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo Sanja Musić Milanović.

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo dugoročni projekt praćenja razvoja djece od vrtićke do mladalačke dobi – Sisak Fit. Prva mjerenja krenula su prošle godine u sisačkim vrtićima, a nastavila se mjerenjem osnovnoškolaca u OŠ Braća Ribar.

    

 

 [više]

Svjetski dan matematike

Autor: DANIJELA SELAK, 9. 3. 2024. 08:53

Svjetski dan matematike obilježava se svake godine prve srijede u ožujku. Na vratima učionice matematike postavljen je plakat koji ukazuje na raznolikost matematičkih sadržaja. Učenici svih uzrasta komentirali su da su najprije primijetili znak za sportsku odjeću i obuću jednog popularnog brenda tj. kako je pisalo Math uz poruku „just do it“. Poruka potiče učenike da ne odustaju ni kad ne razumiju neke matematičke sadržaje. 

S jedne strane plakata istaknuti su citati poznatih osoba, poput Billa Gatesa čije su ime odmah istaknuli sedmaši. Posebnu pažnju posvetili smo citatu koji govori o tome da nikad nije dosta dobrih ljudi, lijepih riječi, širokih osmijeha i velikih zagrljaja. 

                                          Marina Špehar Bjelić, učiteljica matematike

 

 [više]

Posjet retrospektivnoj izložbi Ivana Meštrovića (Vrpolje, 1883.- South Bend, Ind., SAD, 1962.)

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 3. 2024. 15:46

Dana 1. 3. 2024.g. učenici 6.c razreda posjetili su retrospektivnu izložbu kipara Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori. Ovom izložbom se ujedno obilježava 140. godišnjica od rođenja slavnoga kipara čiji je kozmopolitizam i svjetski uspjeh osim Europe uključio i Sjedinjene Američke Države.

„Nikada nisam svoje vrijeme mrzio ili podcjenjivao, ali sam  nastojao da ga i ne precjenjujem i ne izdvajam iz prošlih vremena, već da ga – koliko sam mogao – povežem s prošlim vremenom, pripravljajući veze s budućim, gajeći uvijek oduševljenje za ono vrijeme koje će doći, koje treba da bude i ljepše od našega.“

(I. Meštrović, Predgovor monografije Meštrović MCM XXX III, Zagreb, 1933.).

U obilasku do sada najopsežnije prezentacije našeg najznačajnijeg kipara u izložbenom prostoru kao i u tkivu grada učenike je vodila učiteljica likovne kulture.

                                                      Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

(više fotografija i teksta pod VIŠE)

             

 [više]

RIBARICE NAJBOLJE U RUKOMETU

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 3. 2024. 08:04

Uz naše dječake koji su osvojili 1. mjesto na gradskom natjecanju u rukometu, i djevojčice su slavile pobjedama.
Gradsko natjecanje u rukometu za djevojčice do 6. razreda održano je 1. ožujka 2024. u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg. Sudjelovalo je 6 školskih ekipa. Naše Ribarice osvojile su 1. mjesto i time se plasirale na županijsko natjecanje koje će se održati 18. ožujka 2024.u Lipovljanima. 
                                                                                 Mirela Gec, prof.
 
 
 [više]

Uspješni rukometaši

Autor: DANIJELA SELAK, 2. 3. 2024. 07:57

Nakon školskih praznika nastavljamo sa sportskim natjecanjima. 
Školsko natjecanje u rukometu za dječake do 6. razreda održano je u srijedu, 28. veljače 2024. u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg. Sudjelovalo je 7 školskih ekipa. 
Naši Ribari osvojili su 1.mjesto i tako se plasirali na županijsko natjecanje koje će se održati 21. ožujka 2024. u Glini.
 
Konačni poredak:
1. ŠSD Ribari
2. ŠSD Viktorovac
3. ŠSD Gala
4. ŠSD Sela
5. ŠSD Vrbina
6. ŠSD Polet
7. ŠSD Bobetko
                                                         Mirela Gec, prof.
                                   
 [više]

Dan ružičastih majica

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 2. 2024. 15:09

Učenici naše škole sudjelovali su 28. veljače 2024. godine u obilježavanju Dana ružičastih majica kako bi iskazali podršku u borbi protiv nasilja među vršnjacima. Učenici prvih i drugih razreda imali su i tematske radionice s djelatnicama Crvenog križa u prostorima naše škole.

I svi učenici PŠ Žabno pridružili su se obilježavanju dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Zajednički zaključak je da nasilje nikad nije rješenje nego trebamo razgovarati, surađivati i međusobno se uvažavati.

                                                                         Ivana Bunjevac, učiteljica

  

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA!

Autor: Ivan Koreny, 15. 2. 2024. 10:19

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA!

Drugi dio zimskih praznika za učenike traje od 19. 2. do 23. 2. 2024.

Nastava se nastavlja 26. 2. 2024. prema redovnom rasporedu:

RAZREDNA NASTAVA (1 .- 4. RAZREDI) -  jutarnja smjena

PREDMETNA NASTAVA (5. - 8. RAZREDI)  - popodnevna smjena

Produženi boravak prema redovnom rasporedu.

PŠ ŽABNO -  jutarnja smjena.

                                            Učenicima želim ugodne praznike!

 [više]

Obilježen 100. dan škole

Autor: DANIJELA SELAK, 12. 2. 2024. 14:18

U sklopu eTwinning projekta u našoj smo školi obilježili ovaj zanimljiv dan. Sudjelovali su svi učenici produženog boravka od 1.do 3. razreda. Projekt se tradicionalno provodi na razini zemalja EU s ciljem ostvarivanja obrazovnih sadržaja bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne korelacije. Aktivnosti su uključivale rješavanje 100 matematičkih zadataka, izrada krune "100 dana pametniji", pjevanje pjesme u klavirsku pratnju "100 dana škole", ispunjavanje listića  "Danas je 100. dan nastave", izrada graničnika za knjige, fotografiranje s prigodnim foto-okvirom, izrada plakata s riječima koje u sebi imaju riječ sto, te podjela diploma za ovaj značajan dan.

                                             Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

  
 
 
 [više]

TERENSKA NASTAVA OSMIH RAZREDA U VUKOVAR

Autor: DANIJELA SELAK, 12. 2. 2024. 14:14

Dana 8. i 9. veljače učenici osmih razreda boravili su na terenskoj nastavi u Vukovaru u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u pratnji svojih razrednika i učitelja.

Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske. Tijekom terenske nastave u Vukovaru učenici su učili o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. Učenici su posjetili memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje se kroz predavanja vodiča uvode u događaje koji su se ovdje odigrali ratne 1991. godine. Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su se upoznali i s povijesnom i kulturnom baštinom grada Vukovara te životom u njemu kroz posjete muzejima.

Terenska nastava u Vukovaru završava Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije.

Učenici naše škole pomno su pratili predavanja te upijali nove spoznaje. Također, neki od njih su pokazali zavidno znanje o povijesnim činjenicama iz vremena Domovinskog rata pa su i pohvaljeni za navedeno.

Svojim domovima su se vratili bogatiji za brojne nove spoznaje te pod velikim utiskom onoga što su vidjeli i čuli.

Nadamo se da su prvenstveno razvili svijest o važnosti održavanja mira i tolerancije te besmislenosti bilo kakvih oružanih sukoba i ratova koji donose isključivo brojne ljudske žrtve.

                                                                                Marija Mitar, prof.

  

 [više]

Na treningu kuglanja

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 2. 2024. 09:30

Naši učenici Sergej Krstinić, Gea Prelac i Emma Borovac članovi su Kuglačkog kluba Siscia. Zanimalo nas je kako izgleda jedan trening kuglanja.

Tridesetak učenika  učenika 5.i 6. razreda zajedno s učiteljima Mirelom Gec i Tomislavom Turkaljem dana 6. veljače su nakon nastave prošetali do  Kuglačkog kluba Siscia.
Sergej je sve prisutne učenike uveo u trening zagrijavanjem, a uz pomoć trenerice Dražene Smuđ učili su osnove kuglanja. Učenici su brzo svladali prve korake kuglanja te su odmah krenuli u međusobna natjecanja.
Tamo ih je pozdravila i naša bivša Ribarica Sara Pejak koja je također kao osnovnoškolka dolazila s učiteljima u kuglanu. Sara Pejak je trenutno svjetska juniorska prvakinja u kuglanju.
                                                     Mirela Gec, prof.
       
 [više]

Dan sigurnijeg interneta u produženom boravku

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 2. 2024. 08:23

Svi učenici produženog boravka sudjelovali su u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta 6.2.2024.  Učenici su sudjelovali u raznovrsnim aktivnostima s ciljem razvoja sigurnog i odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu. Naučili su da ne smiju dijeliti svoje osobne podatke sa drugima, naučili su što smiju objavljivati, naučili su kako se treba ponašati na internetu i što je najvažnije kako biti siguran na internetu.  Aktivnosti su uključivale online kvizove, listiće, izlaganje zaključaka te izrade plakata.

                                                 Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

     

 [više]

Edukacije djece povodom Dana europskog broja 112

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 2. 2024. 08:15

Učenici 2. i 3. razreda koji pohađaju produženi boravak posjetili su 6. veljače 2024. godine Županijski centar 112. Učenicima je na edukativan i zanimljiv način predstavljena uloga žurnih službi u zaštiti i spašavanju osoba i imovine te su upoznati s korištenjem jedinstvenog europskog broja 112 za žurne službe. Djelatnici službe istaknuli su važnost podataka koje je potrebno dojaviti prilikom dojave te smirenog i pravovremenog poziva prema centru 112. Na kraju posjeta, učenici su uživali u grickalicama i sokovima, te su im podijeljene edukativne brošure i prigodni privjesci. Učenici su se zahvalili djelatnicima mapom likovnih radova i pjesama.

                                              Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

  

 [više]

Fašnik u gradu

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 2. 2024. 08:18

Ulicama našega grada u subotu 3. veljače kretala se vesela i razigrana fašnička povorka.

Našu školu predstavljali su učenici PŠ Žabno i 5. c razred matične škole s učiteljicama Karlom Vudjuka Novosel i Manuelom Bencek. Pridružila im se i ravnateljica.

Njihova skupna maska bila je Životna škola bakica i djedica. 

           

 [više]

„ VIDI I KLIKNI“

Autor: DANIJELA SELAK, 2. 2. 2024. 11:44

Našu školu su 31. siječnja 2024. posjetili djelatnici HAK-a i održali radionicu i predavanje iz prometnog odgoja. Ideja programa je učenje kroz činjenje, odnosno usvajanje informacija, spoznaja i znanja o tome kako prepoznati i uočiti opasnost u prometu te kako biti vidljiv za vozače. Predavanje su pratili praktični primjeri. U radionicama su sudjelovali svi učenici prvih razreda zajedno sa svojim učiteljicama.
Djeca su na poligonu imala priliku isprobati različite situacije u prometu:
djeca kao pješaci, propisno i sigurno prolaženje raskrižjem – vizualni kontakt s vozačem te djeca kao putnici u automobilu.
Nakon zanimljivog predavanja, svaki učenik je dobio prigodnu bojanku, bojice, magnetić i naljepnicu s logom HAK-a „ Vidi i klikni“.

 

                                                               Đurđica Sever, učiteljica

 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: OSTALI PREHRAMBENI PROIZVODI, EV.BR.:7/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 1. 2. 2024. 14:47

 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI, EV.BR.:15/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 1. 2. 2024. 14:39

 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: PEKARSKI PROIZVODI, EV.BR: 13/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 1. 2. 2024. 14:21

 [više]

RASPORED PREGLEDA DJECE PRIJE UPISA U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA 2024./2025. ŠK. GODINU Vijest ima dokument u privitku

Autor: DANIJELA SELAK, 31. 1. 2024. 15:01

Poštovani roditelji,

Pregledi za upis u 1. razred osnovne škole obavljaju se prema mjestu prebivališta/boravišta, neovisno o tome u koju školu upisujete dijete.

1. KORAK- narudžba za pregled kod školske liječnice

Narudžbe za preglede, za upisno područje koje pripada školama tima I školske med. (OŠ Braća Ribar i Područna škola Žabno), obavljat će se na adresi N. Tesle 10, obrtnički centar (prije Wellness centar Indi). Naručuje se isključivo osobno sa zdravstvenom knjižicom djeteta.

PREDBILJEŽBE ZA LIJEČNIČKI PREGLED:                    05.02. 7,30-12 sati

                                                                                06.02. 13-18 sati

                                                                                07.02. 7,30-12 sati

                                                                                08.02. 12-18 sati

                                                                                09.02. 7,30-12 sati

                                                                                13.02. 14-18 sati

                                                                                27.02. 14-18 sati

Nakon navedenih datuma se možete naručiti četvrtkom od 18,30- 19 sati.

2. KORAK- pregled kod školske liječnice

Pregledi djece dorasle za upis u 1. razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. za upisno područje Osnovne škole Braća Ribar, Sisak i Područne škole Žabno, odvijat će se u prostoru ZZJZ (adr. Tomislavova 1, Sisak):

od 12. 2. 2024. do 1. 6. 2024. godine

PONEDJELJKOM, SRIJEDOM   od 8 do 14 sati

ČETVRTKOM                                od 16 do 18:30 sati

Na liječnički pregled potrebno je donijeti sljedeću dokumentaciju:

1. važeću zdravstvenu iskaznicu- OIB djeteta

2. zdravstveni karton dječjeg liječnika

3. potvrdu liječnika stomatologa o pregledu zubi

Za sve upite možete se obratiti na sljedeće kontakte:

TEL. 044 567-176

mob. 098 587 235

e-mail: skolska2-sisak@zzjz-sk.hr

U privitku možete pronaći obavijest o terminima predbilježbi za preglede te raspored pregleda djece prije upisa u 1. razred osnovne škole za šk. god. 2024./2025.

3. KORAK- pregled u školi

Nakon obavljenog pregleda kod liječnice, Stručno povjerenstvo škole telefonskim putem pozivat će na pregled djeteta u školi.

 

 

 [više]

Upisi u prvi razred

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 12:13

Poštovani roditelji,

22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Napominjemo, prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama su otvorene već ranije, od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.

Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole od 22. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine, roditelji će moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Učenik se može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području:

Odluku o upisu učenika u osnovnu školu kojoj ne pripada prema upisnom području donosi Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije. Roditelj se mora javiti putem e-maila isključivo na e-mail adresu: ana.posavec-sostaric@smz.hr sa podatcima: ime i prezime djeteta, OIB, datum rođenja, ime oca i majke, adresa prebivališta, navesti školu kojoj dijete pripada prema upisnom području i školu koju dijete želi upisati.

 

 [više]

Gradsko natjecanje u futsalu

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 11:58

 U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg održano je 17. siječnja 2024. Gradsko natjecanje osnovnih škola u futsalu za djevojčice i dječake do 6.razreda, a u organizaciji Školskog sportskog saveza grada Siska.

Naši dječaci osvojili su 8. mjesto, a djevojčice 2. mjesto.

                                                                                 Mirela Gec, prof.

     

 [više]

Županijsko natjecanje u rukometu

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 11:55

U Lipovljanima je 15. siječnja 2024. godine održano Županijsko natjecanje osnovnih škola u rukometu za djevojčice, a 23. siječnja 2024. za dječake u organizaciji Školskog sportskog saveza Sisačko-moslavačke županije.

Plasman na županijsko natjecanje izborilo je šest škola u konkurenciji dječaka i djevojčica. Naši dječaci osvojili su 4. mjesto, a djevojčice 2. mjesto.

                                                                              Mirela Gec, prof.

    

 [više]

Županijsko natjecanje u košarci

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 11:52

U Sportskoj dvorani Brezovica održano je 29. siječnja 2024.godine Županijsko natjecanje osnovnih škola u košarci u organizaciji Školski sportski savez SMŽ.

Plasman na županijsko natjecanje izborilo je šest škola u konkurenciji dječaka i djevojčica. Naši dječaci osvojili su 5. mjesto, a djevojčice 1. mjesto te se tako plasirale na državno natjecanje koje će se održati u Poreču od 6. do 8. svibnja 2024.

                                                                        Mirela Gec, prof.

  

 [više]

Mali građani i sandučić povjerenja

Autor: DANIJELA SELAK, 12. 1. 2024. 19:31

Ovih dana je u hodniku naše škole, kraj učionice likovne kulture, postavljen sandučić povjerenja s ciljem prevencije nasilja među učenicima. Postavljanje sandučića jedna je u nizu preventivnih aktivnosti koja se nadovezuje na kontinuirano obrazovanje učenika na temu nasilja.

Sandučić povjerenja je mali poštanski sandučić.

Osnovna je ideja prikupljanje anonimnih prijava nasilnog ponašanja, ali i prijedloga (što biste vi poboljšali) i pohvala (pozitivnih primjera s kojima se susrećete). Iako se nadam da ste se navikli u slučaju potrebe obratiti svom razredniku, pedagoginji i psihologinji, želimo pružiti ruku prijateljstva i povjerenja prema onima koji trenutno ne nalaze hrabrosti da komuniciraju uobičajenim putem.

Samu ideju o projektu sandučić povjerenja  inicirali su učenici izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje na način da su osmislili i oslikali vizualni postav cijele priče te će biti uključeni u njenu realizaciju.

                                                            Jasminka Vidović  Buinac, mag. art.

 

UPUTE 

TKO ĆE ODGOVARATI NA PITANJA?

Svi oni koji mogu i žele pomoći.

KOME JE NAMIJENJEN?

Učenicima, roditeljima, svima onima koji žele poboljšati kvalitetu života u školi.

ČEMU SLUŽI?

Za pružanje podrške osjećaja povjerenja i prijateljstva.

Za pomoć u rješavanju različitih problema i poteškoća.

Za otvorenu i iskrenu međusobnu komunikaciju.

KAKO POSTAVITI PITANJE?

Pitanje možeš postaviti anonimno, koristeći šifru koju sam odabereš.

GDJE MOŽEŠ PRONAĆI ODGOVOR?

Na oglasnoj ploči pored sandučića.

KADA ĆE ODGOVORI BITI IZLOŽENI?

Svaki petak.

 

ŠTO AKO PROPUSTITE VIDJETI ODGOVOR NA

NEKO PITANJE?

Odgovori će biti stavljeni na školski web >

Građanski odgoj i obrazovanje >

sandučić povjerenja.

 

 [više]

Božićna čestitka

Autor: DANIJELA SELAK, 22. 12. 2023. 11:39

I ove smo godine odabrali najkreativnije i najljepše blagdanske čestitke kojima smo nastavili tradiciju pisanja čestitki u našoj školi pa smo među velikim brojem pristiglih odabrali svega četiri od kojih su nagrade osvojili sljedeći učenici: 
Nea Brlić (1. razred), Erin Kundrata (4. razred), Emma Borovac (5. razred) i Marija Menjak (7. razred).

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali, a sljedeću godinu očekujemo još veći odaziv! 

                                Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

 
 [više]

Božićna radionica u Gradskom muzeju Sisak

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 12. 2023. 15:05

U sklopu programa Advent u Sisku učenici  prvih razreda naše škole su 20. prosinca sudjelovali na edukativno-kreativnoj radionici u Gradskom muzeju Sisak na kojoj su izrađivali božićne ukrase.

Uz laganu šetnju do muzeja, učenici su uživali u božićnim ukrasima našeg grada ugodnoj predblagdanskoj atmosferi.

                                                                        Đurđica Sever, učiteljica

     

 

 

 [više]

Božićna priredba

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 12. 2023. 14:56

U ovom razdoblju ljubavi i mira okupili smo se u holu. Vesele božićne skladbe odjekivale su školom. Školski pjevački zbor izveo je niz pjesama koje su radosno slušali učenici viših razreda.

Blagdanski ugođaj bio je potpun.

 [više]

Izložba likovnih radova u Centru kreativne industrije Sisak

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 12. 2023. 14:13

Dana 19.prosinca 2023.godine realizirana je šesta u nizu izložba dječjih radova u sklopu projekta “Rukom pod ruku - faza VI“. Cilj ovog projekta je pružiti potporu uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća. Izložbu je otvorila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ovim riječima:

„U izboru je bilo čak 46 radova, a prema onome što vidim bilo je jako teško izdvojiti samo njih 12 za kalendar. Čestitam svima koji su poslali svoje radove i naravno posebne čestitke onima koji su ušli u kalendar za 2024. godinu“.

Četiri učenika viših razreda su sudjelovala na natječaju/izložbi radova koji su nastali na satu likovne kulture. Dva rada su postigla uspjeh pri izboru za kalendar i dizajn pozivnice.

Likovni rad u temperi učenika B. G., 6.r.; „Zvjezdano nebo“ je izabran za rješenje pozivnice, a likovni rad u tehnici flomastera, učenika J. P, 8.r.; „Moja draga pomoćnica“ je uvršten u kalendar.

Čestitamo svima na velikom trudu i uspjehu koji su postigli!

                                                    Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

            

            

 

 

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Ivan Koreny, 21. 12. 2023. 09:49

Nastava u drugom polugodištu započinje 8. 1. 2024. godine prema redovnom rasporedu i smjenama:


Jutarnja smjena (od 8 sati)
PREDMETNA NASTAVA (5. - 8. razred)


Popodnevna smjena (od 14 sati)
RAZREDNA NASTAVA (1. - 4. razred)

Produženi boravak radi prema redovnom rasporedu.

 [više]

ČESTITKA

Autor: Ivan Koreny, 21. 12. 2023. 09:35

Učenicima, roditeljima, djelatnicima Sretan Božić i zdravljem, mirom i srećom ispunjenu 2024. godinu želi                             

                                                
                                                    Vesna Šebek, ravnateljica
 

 [više]

Ribarice prve u futsalu

Autor: DANIJELA SELAK, 20. 12. 2023. 11:54

U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg održano je 19 prosinca 2023. godine Gradsko natjecanje u futsalu za djevojčice sisačkih osnovnih škola. 
Naše Ribarice bile su najuspješnije.
Čestitke djevojčicama i sretno dalje.
        
 [više]

Zeleni Sisak za zeleni planet

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 12. 2023. 09:01

Sisak će biti bogatiji zelenilom i disati zdravije jer će u akciji „Zeleni Sisak za zeleni planet“ gradske tvrtke, ustanove, škole i vrtići posaditi čak 192 nova stabla na 30 gradskih lokacija. Ova akcija najveća je u Hrvatskoj jer se već godinama sadi najveći broj novih stabala „po glavi stanovnika“.

                       Okoliš naše škole bogatiji je za trinaest stabala.

              

               

 [više]

Gradonačelnica nagradila učenike koji su oslikali kuglicu na korzu

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 12. 2023. 08:45

 

Učenici 3.b i 3.c razreda te učiteljice produženih boravaka sudjelovale su u oslikavanju ovogodišnje božićne kuglice koja krasi gradski Korzo. Dana 14. prosinca 2023. godine gradonačelnica Kristina Ikić pogledala je i pohvalila našu kuglicu te nagradila je trud naših učenika društvenom igrom.

Ravnateljica Vesna Šebek ponosna je kreativnošću naših malih umjetnika.

                                                      Pripremila: Tanja Tominović Pučko

    

 [više]

Božićna priredba učenika 1.c razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 12. 2023. 08:40

Prvašići su 14.prosinca svojim obiteljima pripremili mali božićno-novogodišnji program. Učionicu 1.c razreda  ispunili su zvuci božićnih pjesama, dječjih recitacija i igrokaza o Božiću te ljepoti zime. Zaplesao se i poznati ples Jingle Bell Rock. Pjevajući  Fritulu mali pjevači poslali su veliku poruku: Ljepota Božića nije samo u poklonima. Ljepota je u zajedništvu i ljubavi prema bližnjima što su i ovom priredbom pokazali na oduševljenje svih roditelja koji su svaku točku nagradili velikim pljeskom.

 

                                                                      Učiteljica Đurđica Sever

 [više]

Vožnja božićnim autobusom

Autor: DANIJELA SELAK, 14. 12. 2023. 12:18

Blagdanskom ugođaju Siska svakako pridonose i prigodno ukrašeni autobusi koji tijekom adventskog razdoblja voze sisačkim ulicama.
Poseban „Božićni autobus“, ukrašen lampicama i kuglicama stvara poseban ugođaj za naše osnovnoškolce. Učenici prvih razreda naše škole i PŠ Žabno vozili su se u njemu 12. prosinca i uživali u blagdanskom ugođaju.

            

 [više]

Priznenje učiteljici TZK Mireli Gec

Autor: DANIJELA SELAK, 14. 12. 2023. 12:08

Hrvatski školski sportski savez krajem svake godine organizira svečanu dodjelu nagrada „Svečanost školskog sporta“. Nagrađuju najbolja školska sportska društva, dodjeljuju i priznanja istaknutim profesorima iz svih županija koji svojim trudom i radom svakodnevno unaprjeđuju školski sport te dodjeljuje i nagradu za životno djelo.

Naša učiteljica Mirela Gec, prof., ove je godine primila priznanje za svoj rad i uložen trud u promociju sporta u školi.

                              Prof. Mireli Gec priznanje za sportska postignuća u protekloj školskoj  godini

 [više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 12. 2023. 11:06

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost, a s posebnim naglaskom na djecu i mlade, na problem ovisnosti te potaknuti na provedbu aktivnosti koje će za cilj imati smanjenje potražnje i dostupnosti ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprjeđenje zaštite zdravlja i sigurnost stanovništva te smanjenje zdravstvenih, socijalnih i društvenih rizika i šteta povezanih s ovisnostima (HZJZ, 2023.).

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti svi učenici naše škole razgovarali su o ovoj temi  na Satu razrednika sa svojim razrednicima te izradili plakat koji je postavljen u holu škole. Stručna suradnica pedagoginja organizirala je predavanje za učenike 7. razreda na temu „Spoznaj posljedice uzimanja ovisničkih sredstava“ koje su dana 27.11.2023. godine održale djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Sisak i predsjednik IPA (International police association) Sisačko-  moslavačke županije Igor Oriović.

 

                                                                 Ida Galić, pedagoginja

    

 [više]

Dodjela zahvalnica Ponos SMŽ

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 12. 2023. 10:24

Svečanost „Ponos SMŽ“ održana je 4. prosinca 2023. u  Domu INA Rafinerije nafte u Sisku. Organizirala ju je Sisačko-moslavačka županija. Uručene su pojedinačne i ekipne zahvalnice učenicima, učiteljima, profesorima i školskim sportskim društvima iz 33 škole i to za značajan uspjeh u području obrazovanja te za promociju Sisačko-moslavačke županije koji su postignuti u proteklih godinu dana.

Zahvalnice su primili naši učitelji Mirela Gec, Bojan Iličić i Marija Vrbanac. Nagrađena je učenica Vita Gec i košarkašice koje su bile osvojile treće mjesto na državnom natjecanju te učenik Ante Rožanković koji je bio na državnom natjecanju Sigurno u prometu.

     

 [više]

Sveti Nikola

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 12. 2023. 10:08

 

Prosinačke radosti

Sveti Nikola posjetio nas je 6. prosinca. Veselu i raspjevanu priredbu povodom njegovog dolaska pripremili su učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama. Svi su zajedno uživali u pjesmama i recitacijama o Nikoli željno očekujući poklon.

 

                       

 [više]

RIBARI ODLIČNI I U RUKOMETU

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 11. 2023. 09:05

U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg održano je 24. studenog 2023. gradsko školsko natjecanje u rukometu.
Naši Ribari osvojili su 2. mjesto pobijedivši ekipe iz OŠ Braća Bobetko i OŠ 22.lipnja. 
I djevojčice su bile izvrsne. 
Naše učenice rukometašice Lucija Caren 6.d, Gabriela Palaić 8.c i Katja Vugić 5.b imale su podršku košarkašica koje su danas zajedno s njima zaigrale rukomet za školsku ekipu i briljirale uvjerljivim pobjedama te osvojile 1.mjesto.  
Obje naše ekipe time su se plasirale na još jedno županijsko natjecanje.
Čestitamo!
                                                                      Mirela Gec, prof.
 
 [više]

Traži se TOLERANCIJA

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 11. 2023. 08:57

Tolerancija, razumijevanje, poštivanje, popuštanje

Obrazovanje za toleranciju

Ljudska prava

Etičko prosuđivanje i djelovanje

Razvitak sposobnosti razmišljanja i kritičkog mišljenja

Autonomnost pojedinca

Netoleranciju, ksenofobiju, rasizam potrebno je hrabro osuditi

Cjelokupni školski sustav odražava stavove vezane za ljudska prava

 Interkulturni odgoj

                                                 Javno iskazivanje tolerancije

                                                Asertivnost, autentičnost, aktivno slučanje

Rekreirali slikom i zadanim pojmovima polaznici Građanskog odgoja i obrazovanja.

 

 

                                                                 Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

 

 [više]

Usvojimo znanja da šteta bude manja

Autor: DANIJELA SELAK, 22. 11. 2023. 08:59

U sklopu kampanje 'Usvojimo znanja da šteta bude manja', Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova organizira edukativno-zabavnu manifestaciju, posebno namijenjenu roditeljima i djeci školske dobi, kako bi se upoznali s modelima koji vjerno prikazuju situacije poput potresa, poplava i erozije te naučili kako se pripremiti i zaštititi u slučaju iznenadnih nepogoda. Svijet je sve više suočen s nepredvidivim prirodnim događajima koji mogu uzrokovati ljudska stradavanja i velike materijalne štete. Zato je dobra priprema najvažnija! Stečenim znanjem i spremnošću svi zajedno možemo aktivno utjecati na smanjenje rizika od katastrofa te umanjiti njihove posljedice.

Učenici 4. c razreda s učiteljicom Nadom Milošić i ravnateljicom Vesnom Šebek posjetili su radionicu MUP-a 20. studenog 2023.

  

 [više]

Obilježavanje Svjetskog dana tablice množenja

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 11. 2023. 10:56

Naša škola ove godine pridružila se 7420 škola iz cijelog svijeta u sudjelovanju obilježavanja 13. Svjetskog dana tablice množenja (World Multiplication Table Day) u petak 17. studenog 2023. Ova aktivnost nastala je na inicijativu poljskog matematičara A. Grabowakog, a za cilj ima popularizirati matematiku. Na zabavan i netipičan način učenici su ponovili i utvrdili tablicu množenja. Sudjelovali su svi učenici 3. razreda naše škole, te učenici 3. razreda koji pohađaju produženi boravak. Događaj je bio organiziran na više razina. Učenici produženog boravaka nakon ponavljanja i rješavanja zadataka, posjetili su i djelatnike škole. Tako su se tablice množenja prisjetile naše kuharice, spremačice, računovođe, tajnica, ravnateljica i drugi učitelji. U razrednim odjelima svih 3. razreda učenici su rješavali  zabavne zadatke i izrađivali vizualni identitet događaja, malu sovicu. Nakon toga izrađen je plakat s riješenim listićima tablice množenja.

                                                 Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

         

            

 
 [više]

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 11. 2023. 10:41

Sva četiri odjela produženog boravka, odnosno 1.,2. i 3. razredi,  sudjelovali su u projektu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara izradom likovnih radova te prigodnim ukrašavanjem učionica. Učenici su uložili puno truda u crtanje obilježja ovog dana, odnosno crtanje Vukovarskog vodotornja, izradu zastavica i svijeća od domaćeg plastelina. Učenici su uživali u zadatcima, ali i shvatili su važnost ovog dana.

                       Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

 

 

 [više]

Mali građani posjetili Hrvatski sabor Vijest ima dokument u privitku

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 11. 2023. 10:27

Dana 15.11.2023. godine učenici koji pohađaju Građanski odgoj i obrazovanje u pratnji profesorice Ivančice Puškarić i mene, autorice ovih redaka, posjetili su Hrvatski sabor.

Ovaj edukativni posjet Saboru uključuje stručno vodstvo koje učenike upoznaje s osnovnim činjenicama iz povijesti Sabora te ustrojstvom državne vlasti kao i unutarnjim ustrojem i načinom rada Sabora.

Nakon obilaska predvorja i protokolarnih prostorija, posjet smo završili desetominutnim prisustvom sjednici Sabora. Predsjednik Sabor Gordan Jandroković predstavio nas je, a saborski zastupnici pozdravili pljeskom.

Jedna od zanimljivosti je da smo imali kratki susret s resornim ministrom prof. dr. sc. Radovanom Fuchsom.

Puni dojmova prošetali smo užim središtem grada oplemenjeni pozitivnim iskustvima za cijeli život.

                     

                                                             Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

           

 [više]

Dani sjećanja u PŠ Žabno

Autor: DANIJELA SELAK, 20. 11. 2023. 15:21

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje učenici PŠ Žabno obilježili su odavanjem počasti i paljenjem svijeća kod križa u Odri. U holu škole  izložili su svoje radove na panoima te ispred škole zapalili svijeću hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata Ivici Debogoviću.

 

                                                                            Katarina Perenčević Slijepčević

  

 [više]

Ribari putuju na državno iz plivanja

Autor: DANIJELA SELAK, 17. 11. 2023. 10:20

Školski sportski savez SMŽ održao je 9. studenog 2023. Županijsko natjecanje u plivanju za osnovne i srednje škole.
Naše Ribarice osvojile su 2. mjesto, a dječaci 1. mjesto. Dječaci su se plasirali na državno natjecanje koje će se održati u Rijeci od 29. do 30.11.2023.
Sastav ekipe djevojčica: Nola Štimac, Tara Štimac, Leonarda Aleksić, Aurora Badjiković, Lucija Čičić, Mia Posavec, Lu Barbić, Elena Bilušić, Nuša Stanojević.
Sastav ekipe dječaka: Ivano Lipovac, Ivano Balent, Luka Zlomislić, Alan Taletović, Arian Granovljević, Tim Klišanić, Ante Rožanković, Dorian Krpan, Matej Kostelac.
                                               
                                                                              Voditeljica Mirela Gec, prof.
                                           Čestitke svima!
 [više]

Dan sjećanja

Autor: DANIJELA SELAK, 17. 11. 2023. 10:02

Svake godine 18. studenoga obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Učenici viših razreda naše škole obilježili su Dan sjećanja 17. studenoga paljenjem svijeća u Ulici grada Vukovara. U pratnji svojih učitelja odali su počast svima koji su za našu domovinu žrtvovali ono najvrjednije - svoj život.

                       

                        

 [više]

Predstava u PŠ Žabno

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 10:22

U sklopu projekta Ruksak (pun) kulture, a u organizaciji Ministarstva kulture i medija,  našu Područnu školu Žabno 14. studenog posjetili su članovi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Kroz zanimljivu predstavu upoznali su nas s kazalištem lutaka, scenom, kazališnim rječnikom, osobama koje rade na predstavi, kako izgleda audicija, što radi inspicijent (ne, on ne „pika“, i nije pacijent!) i još mnogo toga. Nakon predstave učenici su podijeljeni u skupine – prvi su odabrali biti glumci, učenici u drugoj skupini postali su pripovjedači, a treća skupina učenika izradila je plakat za predstavu, ulaznice, rekvizite i lutke za predstavu. Nakon uvježbavanja naši glumci i pripovjedači izveli su predstavu Tri praščića.

                                       Katarina Perenčević Slijepčević, učiteljica PŠ Žabno

 

  

 [više]

Obilazak poučne staze u Kotar šumi

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 10:02

Uređeni dio edukativne staze je uvršten u edukativne radionice koje provode predstavnici Hrvatskih šuma, a namijenjene su edukaciji djece o važnosti očuvanja šuma i upoznavanja sa šumarskom strukom, odnosno jačanja suradnje s lokalnom zajednicom, a u svrhu zajedničke suradnje u očuvanju i zaštiti prirode i okoliša.

Unatoč kišnom vremenom, prvi šetači edukativne staze bili su učenici trećeg razreda naše škole koji su kući otišli znanjem o biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Kotar šume, ali i herojima koji su sudjelovali u stvaranju RH.

       

 [više]

Sanja Pilić za kraj Mjeseca hrvatske knjige

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 09:30

Učenici 7. a i 7. c razreda u pratnji učitelja hrvatskoga jezika Nikole Tusića i učiteljice Katarine Pavlović, učiteljice glazbene kulture prisustvovali su u razigranom i veselom druženju sa spisateljicom za djecu i mlade – Sanjom Pilić.

Spisateljica im se predstavila knjigama namijenjenima njihovom uzrastu poput „Vidimo se na fejsu“, „Sasvim sam popubertetio“ i „O mamama sve najbolje“, ali i uvela ih u svijet knjiga koje je pisala na samim počecima, a koje je tada namijenila odraslima poput „Ah, ludnica“ i „Tjeskoba šutnje“. Velik je to bio iskorak za nju, ali promatrajući je danas, rekli bismo da je sasvim srasla s knjigama za djecu, jer u njima progovara na njima sasvim razumljiv, tinejdžerski način što je i pokazala na ovom književnom susretu.

Pitanja za spisateljicu bilo je pregršt, a najzanimljivija su bila poput: poznaje li Sanju Polak te planira li koju novu knjigu i odakle uopće crpi inspiraciju za svoje knjige, a i njima najzanimljivije – koliko joj je vremena potrebno za napisati knjigu i jesu li joj draže knjige za djecu ili odrasle? I iako je zvono već označilo kraj sata, knjižničarka je pljeskom morala nagovijestiti kraj susreta, ali je jedan sedmaš uspio iskoristiti minutu autoričina vremena i brzo joj ponudio prijedlog za njezin sljedeći roman za djecu. 

                                              Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

      

 

 

 [više]

Mjesec hrvatske knjige u našim produženim boravcima

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 09:22

Kako bismo učenicima koji borave nešto duže u školi prikratili vrijeme i spojili ugodno s korisnim, a na zajedničku inicijativu učiteljica iz produženog boravka – Tanje Tominović Pučko, Ivane Bunjevac, Eme Milostić i Marije Paljuši – i školske knjižničarke odlučili smo posvetiti sate knjizi i čitanju, a sve s ciljem već tradicionalnog obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u našoj školi, školskoj knjižnici.

Ovoga su puta učenici 1. i 2. te 3. razreda doznali sve o istoj manifestaciji, kao i o onome što nas u sklopu nje očekuje pa smo nešto više vremena posvetili Natjecanju u čitanju naglas, njegovim pravilima i svemu što ono iziskuje što je 3. razrede oduševilo i potaknulo na propitkivanje i razmišljanje o knjigama koje bi mogli predstavljati na natjecanju sljedeće godine.

Učenicima 1. i 2. razreda knjižničarka je uz osnovne informacije o Mjesecu knjige i s kojim se ciljem obilježava, pročitala i porazgovarala o knjigama koje je izabrala u Dječjem odjelu sisačke knjižnice s ciljem uključivanja što više učenika na učlanjenje u gradsku, odnosno narodnu knjižnicu – čitale su se „Knjiga koja se nije dala čitati“ Davida Sundina i „Božićna tišina“ Višnje Anić te na istima obrazložilo na da je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen hrvatskim prevoditeljicama, odnosno prevoditeljima.

Bila su ovo zanimljiva i kreativna druženja na obostrano zadovoljstvo, istaknula je knjižničarka i posebno navela da je raduju gotovo svakodnevna ispunjenost školske knjižnice dječjim glasovima i smijehom.

                                                      Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

     

 

 [više]

Književni susret s Renatom Holcer

Autor: DANIJELA SELAK, 9. 11. 2023. 14:52

Mjesec hrvatske knjige u našoj smo školi započeli 8. 11.pravim književnim poslasticama za djecu -  autorskom slikovnicom „Djed Jaglica i dupini“ i pravim malim romanom „Jako dugačke priče o tri hrabre žabice i čarobnom kamenu spasa, a i o zmaju također“ sisačke spisateljice Renate Holcer, umirovljene knjižničarke Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, koju su ugostili učenici prvih razreda s učiteljima Jadrankom Kralj, Martinom Saitlik, Đurđicom Sever i Bojanom Iličićem te učenici 3. i 4. razreda s učiteljima Suzanom Jelača, Željkicom Tačković i Nadom Milošić.

Renatin prvijenac osvojio je srca nešto starijih učenika razredne nastave, dok je djed Jaglica oduševio svojom fantastičnom pričom najmlađe nam prvašiće, a oba su književna susreta praćena ilustracijama iz obiju knjiga. Dojmljivo je da je autorica predstavila svoje knjige preko 150 djece u pratnji svojim učitelja koji su s gotovo jednakim žarom pratili priče i uživali u njima.

I iako je spisateljica i knjižničarka već niz godina u mirovini, njezin živi duh pokazuje upravo suprotno, a s radošću možemo i najaviti da će se, zahvaljujući autoričinoj darežljivosti, njezine knjige pronaći na policama naše školske knjižnice te će ih djeca moći uskoro i posuditi.

 

                                  Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

           

 

 

 [više]

Posjetila nas je gradonačelnica

Autor: DANIJELA SELAK, 2. 11. 2023. 09:23

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa svojim je suradnicima 27. listopada 2023. posjetila našu školu. Obišli su novouređene učionice, zbornicu i urede u kojima je sanirana šteta nakon potresa te razgovarali s učenicima 4. c i  njihovom učiteljicom.

                                                                    Vesna Šebek, ravnateljica

        

 [više]

Sadnja stabala

Autor: DANIJELA SELAK, 27. 10. 2023. 06:47

Naša škola dobila je tri sadnice stabla, dva javora i jedan likvidambar. Posadili su ih 26. listopada učenici sa svojim učiteljima u Žabnu i u matičnoj školi. Stabla su zasađena u prisustvu gospođe Kristine Ivković, ing. šumarstva, i Petra Jurešića, upravitelja Uprave šuma Podružnice Sisak.

  

 [više]

Dan jabuka

Autor: DANIJELA SELAK, 23. 10. 2023. 16:26

Učenici sve četiri skupine produženog boravka, od 1. do 3. razreda obilježili su Dan jabuka  20. listopada 2023. nizom zabavnih i edukativnih aktivnosti. Aktivnosti su uključivale likovne radionice, predavanje o jabukama i pravilnoj prehrani te radionicu zdrave prehrane. Likovno su se izrazili na ovu temu. Podizanje razine svijesti o odgovornosti u očuvanju zdravlja te razgovor o važnosti voća, posebno jabuke, u svakodnevnoj prehrani cilj je obilježavanja ovog dana. Učenici su uživali u zdravim sokovima koje smo radili od domaćih jabuka.

                                                     Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB 

 
 
 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE ZA PREDMET NABAVE: SVJEŽE MESO, EVIDENCIJSKI BROJ:1/23 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivona Vidušić, 20. 10. 2023. 09:40

Poštovani,

poziv za dostavu ponude i troškovnik nalaze se u privitku.

S poštovanjem!

 [više]

Zdrav za 5

Autor: DANIJELA SELAK, 19. 10. 2023. 12:50

Dana 18.10.2023. godine djelatnici  Policijske uprave SMŽ-a, Slavko Jerković i Željko Šalković, održali su predavanje za učenike 8. razreda u sklopu projekta „Zdrav za 5!“. Radi se o nacionalnom projektu koji različitim aktivnostima promiče prevenciju ovisnosti, odnosno zlouporabe alkohola i droga kod djece i mladeži.  Kroz interaktivno predavanje i uz mnogobrojne primjere, naši učenici imali su priliku upoznati se s kažnjivim ponašanjima do kojih može doći pod utjecajem alkohola (vršnjačko nasilje, vandalizam, imovinski delikti i sl.). Cilj je bio ukazati učenicima na potrebu podizanja odgovornosti za vlastito ponašanje, a time i za očuvanje vlastitog (i tuđeg) zdravlja i sigurnosti.

                                                                            Ida Galić, pedagoginja

            

 [više]

MAT liga

Autor: DANIJELA SELAK, 19. 10. 2023. 12:44

Jesensko, 1. kolo, MAT lige je održano u našoj školi početkom mjeseca listopada. Sudjelovalo je ukupno 26 učenika koji su rješavali matematičke zadatke u parovima. Sudjelovali su sljedeći učenici: 

2. razred: Rina Hajvazi, Marija Mankas, Nia Noršić, Dunja Sajko

3. razred: Viktro Zaplatić, Jakov Đeverlija, Marko Caren, Jakov Rukljač, Oliver Groš, Mihael Vukčević

4. razred: Mila Krstinić, Maksim Milinković

5. razred: Rajna Federbar, Emma Borovac, Niko Čopić, Paola Ivanković, Stipe Ožegović, Marko Berend, Adrian Pisarić, Filip Palaić

6. razred: Lucija Palaić, Mihael Devčić, Ante Rožanković, Dorijan Blaženić

7. razred: Vid Rukljač, Matej Kostelac

Hvala svim učenicima koji su sudjelovali kao i njihovim učiteljima mentorima.

              

 [više]

Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Žabnu

Autor: DANIJELA SELAK, 18. 10. 2023. 10:06

Učenici PŠ Žabno u svojoj su područnoj školi 12.listopada 2023. obilježili  Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Dan je bio prepun raznih aktivnosti. Vrijedne mame i bake poslale su u školu ukusne kolače, kiflice, pite i savijače koje smo izložili  uz jesenske plodove na školskoj izložbi. Učenici su recitirali prigodne pjesmice i izveli  igrokaz o kruhu. Teta kuharica Zdenka pomogla je u izradi tijesta, a onda su učenici tijesto mijesili i radili kiflice, perece, krafne, peciva i kruščiće. Nakon izložbe zanimljivih radova počastili su se ukusnim pecivima i kolačima.

 

                                               Katarina Perenčević Slijepčević, učiteljica

         

 [više]

Dani kruha na tržnici

Autor: DANIJELA SELAK, 17. 10. 2023. 11:55

U petak, 13.10., održana je tradicionalna manifestacija Dani kruha na sisačkoj tržnici gdje su se svojim štandovima predstavili vrtići i osnovne škole grada Siska. I ove je godine naša škola uljepšala ovaj događaj prekrasnim bogatim štandom punim proizvoda. Bilo je tu kruha, kolača, žita, voća te povrća. Našla su se tu i tradicionalna vezena platna, starinsko ogledalo, sat, starinske igračke, lutka u narodnoj nošnji i drugi vrijedni tradicionalni predmeti.
Naši učenici bili su obučeni u vrijedne kuhare, a tu je bila i jedna tradicionalna dječja narodna nošnja koja je upotpunila cjelokupan dojam. Zahvaljujemo se svim roditeljima na suradnji i podršci.
                                                     Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB
 
   
 [više]

Pustolovi na Hrastovičkoj gori

Autor: DANIJELA SELAK, 16. 10. 2023. 12:46

Vikend na Hrastovičkoj gori...nezamjenjivo. Posjetili smo ju 14. listopada. Ove godine imali smo goste. Pridružili su nam se učenici iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Starog Petrovog Sela i njihov učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Goran Križan. Naših četrdesetak Pustolova, zajedno s voditeljima Mirelom Gec i Tomislavom Turkaljem, kojima su se pridružili učiteljica glazbene kulture Karatina Pavlović, učiteljica kemije Nada Arsoska te računovotkinja Sandra, proveli su ih našom čarobnom gorom, planinarili su, skupljali i pekli kestene. Bilo je umornih nogu nakon 9,5 km pješačenja, ali s obzirom da se nakon toga igrao nogomet, badminton, odbojka, brzo se zaboravilo na umor.

Hvala našim prijateljima iz Starog Petrovog Sela na ugodnom društvu. Veselimo se ponovnom susretu.

                                                      Mirela Gec, prof.

  

 [više]

Dani kruha u 1.c

Autor: DANIJELA SELAK, 16. 10. 2023. 09:34

Učenici 1.c razreda naše škole obilježili su 13.listopada Dane kruha. Učionicom se širio miris peciva, kruha, kiflica, muffina i svega onoga što su zlatne i vrijedne ruke njihovih mama, baka i teta pripremile. Uz navedeno, učenici su sa svojom učiteljicom proveli brojne aktivnosti povezane s kruhom i njegovom pripremom. Učilo se, crtalo, pjevalo, recitiralo, a rezultat svega bila je izložba o navedenom te naposljetku uživanje u ukusnim slasticama. Ovim putem želimo zahvaliti svima onima bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli upriličiti ovakav događaj u našem razredu.

                                                     Učiteljica Đurđica Sever

          

 [više]

Dani kruha u našoj školi

Autor: DANIJELA SELAK, 11. 10. 2023. 16:02

S prvim danima jeseni polja, voćnjaci i vinogradi daruju nam raznovrsne plodove. Svake godine početkom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Učenici naše škole sa svojim su učiteljima 11. listopada obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Učenici nižih razreda pripremili su prigodni program i izložbu.

       

 

 [više]

Predavanje o prirodnim katastrofama

Autor: DANIJELA SELAK, 11. 10. 2023. 08:40

Našu školu su 9. listopada 2023., a povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, posjetili predstavnici Civilne zaštite. Predavanje za učenike nižih razreda održale su gospođe Jasmina Rajković i Marijana Celjak.

Inicijativa za navedeno obiljažavanje započela je 1989. godine nakon poziva Opće skupštine Ujedinjenih Naroda koja vidi Međunarodni dan za smanjenje rizika od katastrofa kao način promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika, što uključuje prevenciju katastrofa, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor.

 

 [više]

DANI KRUHA 2023.

Autor: Ivan Koreny, 10. 10. 2023. 15:43

     

Manifestacija Dani zahvalnosti za plodove zemlje – Dani kruha održat će se u petak 13. listopada 2023. godine u 18 sati na Gradskoj tržnici Kontroba.

Osnovna škola Braća Ribar sudjeluje i ove nastavne godine na manifestaciji. Uključeni su učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljima.

                                                                                                Ravnateljica:

                                                                                                Vesna Šebek

 [više]

Nagrađeni učitelji

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 10. 2023. 08:13

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Tim povodom Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 505 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj.

Među njima je i dvoje učitelja nagrađenih za odgojno-obrazovni rad. To su učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Mirela Gec, prof., i Bojan Iličić, učitelj RN. Bodovi su se prikupljali za mentorstvo učenicima, za predavanja, radionice i edukacije, za rad u stručnim vijećima i udrugama, za objavljene stručne članke te izradu nastavnih materijala. Bodovi se dodjeljuju i u kategoriji unaprjeđenja rada škole te za rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Čestitamo Mireli i Bojanu!

 [više]

Fragmenti industrije

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 10. 2023. 10:08

Izložba „Fragmenti* industrije“, koju potpisuje fotograf Miroslav Arbutina – Arbe tematski je vezana za industrijsku baštinu grada. Radovi su nastali kombinacijom starih analognih fotografija iz vremena industrijalizacije s novijim fotografijama koje su nastale iz vremena deindustrijalizacije grada. Autor se po prvi put izražava u ovoj kombiniranoj tehnici različitih fotografskih postupaka.

                           

Tehnikom mokrog kolodija (iz 19.st) koju autor koristi kako bi pojačao dehumaniziranu sadašnjost (u crno-bijelom kontrastu) komponira s dimenzionalno manjim fotografijama iz vremena industrijskog zamaha (na kojima se, uz autorovu intervenciju, pojavljuje boja).

Boja će promatraču dati onu dozu optimizma neophodnu za život i kreativno promišljanje o sebi, gradu i ljudima. 

Izložba se može shvatiti i kao poticaj mladoj generaciji sa stvaranjem svjetlije budućnosti.

fragment (lat. fragmentum), ulomak, odlomak, krhotina, sačuvan ostatak (npr. skulpture, slike, natpisa, književnog teksta, glazbene skladbe). - Fragmentaran, nepotpun, djelomičan u ulomcima sačuvan; rastrgan, nepovezan.

                                                 Jasminka Vidović Buinac, mag.art.

 

 [više]

Inženjerska baština Siska - mostovi na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 10. 2023. 11:05

U sklopu obilježavanja 11. Dana industrijske baštine grada Siska učenici 6.c., razreda posjetili su Gradski muzej Sisak i pogledali dvije izložbe. 

Na vratima muzeja učenike je dočekao autor iznimno važne izložbe „Inženjerska baština Siska – mostovi na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak“, dr. sc. Vlatko Čakširan, muzejski savjetnik. Učenici šestoga razreda su bili u prilici osvijestiti značaj mostogradnje i ulogu mosta u samoj povijesti grada.

                   

Grad Sisak je smješten na tri važne rijeke, a to su Kupa, Sava i Odra. Iz niza fotografija koje sežu iz 19. stoljeća, učenici su saznali povijest gradnje sedam mostova na ove tri Sisačke rijeke. U prilogu pogledajte kako su mostovi smješteni u svom prirodnom okolišu.

                                                                   Jasminka Vidović Buinac, mag.art.

 [više]

Pustolovi veslaju

Autor: DANIJELA SELAK, 22. 9. 2023. 11:13

Dio učenika naše škole je 21. rujna 2023. proveo na rijeci Kupi. Učitelji Mirela Gec i Tomislav Turkalj su sa sisačkim lađarima dogovorili aktivno druženje u sklopu projekta Punim plućima. Veslali su u lađi i šiklji, a pridružili su im se olimpijci Nikica Ljubek i Tomislav Smrček koji iza sebe imaju brojne veslačke uspjehe. Rado su se družili s djecom i spremno odgovarali na sva postavljena pitanja. Velika pomoć u realizaciji bili su Udrga lađara i Udruga lađarica iz Siska koji su ustupili svoje lađe i šiklje.

         

 [više]

Međunarodni dan sadnje drveća

Autor: DANIJELA SELAK, 22. 9. 2023. 09:01

Povodom obilježavanja Međunarodni dan sadnje drveća, 21.9., ostvarena je suradnja sa stručnjacima iz Hrvatskih šuma odnosno gospođom Kristinom Ivković koja je učenicima produženog boravka približila temu sadnje drveća i održivosti šuma. Učenici su naučili osnove šumskog bontona, vrste drveća koja rastu oko naše škole. Mirisnim i slušnim osjetilima upoznali su i doživjeli prirodu oko sebe na više razina. Sadržaj radionice praktično je povezan s nastavnim sadržajem koji je uključivao igre snalaženja u prostoru, čitanja karte, matematičke šumske zadatke, te izradu šumskih patuljaka od plodova jeseni.

                                               Tanja Tominović Pučko, produženi boravak     

    

 
 [više]

Europski tjedan mobilnosti

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 9. 2023. 08:40

Svake godine, od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta.
U ponedjeljak 18.rujna učenici trećih razreda obilježili su Europski tjedan mobilnosti pješačenjem do Ciglarske grabe. Tamo su se bavili različitim aktivnostima i održavali razne oblike kretanja: trčanje, rolanje, sketanje, vježbanje na spravama.
                                   
                                                          Krešimir Klarić, učitelj
 
     
 
 
 
 
 [više]

Mali veliki talenti

Autor: Ida Galić, 18. 9. 2023. 14:39

Poštovani učenici, roditelji, djelatnici i posjetitelji web stranice OŠ Braća Ribar Sisak,

naša škola sudjeluje u Konzumovoj inicijativi Mali veliki talenti kojom se nastoji omogućiti nabava opreme (računala, mikroskopi, pribor za likovni, sport i sl.) za svakodnevni rad, učenje i razvoj talenata naših učenika.

Kupnjom određenih proizvoda u Konzumu ostvarujete pravo na kupone koji donose bodove. Ukoliko dobivene kupone želite donirati OŠ Braća Ribar Sisak, možete ih donijeti učiteljima/ razrednicima ili ih možete sami skenirati na sljedećoj poveznici:

https://malivelikitalenti.konzum.hr/DonacijaKupona/dodijeliti?partyId=87050000286

 

Hvala! smiley

 [više]

Obilježen Hrvatski olimpijski dan

Autor: DANIJELA SELAK, 11. 9. 2023. 17:07

Svake se godine, na dan utemeljenja HOO-a 10. rujna, organizira Hrvatski olimpijski dan kojim se promiče olimpijski pokret, a građane potiče na bavljenje sportskim aktivnostima. Ujedno se promiču olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Simbol proslave olimpizma ove tradicionalne manifestacije je bijela majica kao „zastava prijateljstva“. 

Učenici trećih razreda obilježili su ga međusobnim sportskim igrama.

  

 [više]

Obavijest za prvašiće

Autor: DANIJELA SELAK, 8. 9. 2023. 09:06

                        

 [više]

ViP škola voća i povrća

Autor: DANIJELA SELAK, 8. 9. 2023. 08:35

U utorak, 5. rujna 2023. godine, školu je posjetio gospodin Rakić te ispred tvrtke Kaufland uručio Ugovor o donaciji voća i povrća tijekom školske godine 2023./2024.

Ovo je našoj školi peta pobjeda na natječaju koji raspisuje Kaufland. Još jednom hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu i donijeli našoj školi pobjedu.

                              

 [više]

Prvi dan škole

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 9. 2023. 17:36

Prvog dana škole veselili su se učitelji i učenici OŠ Braća Ribar. Posebno veselo bilo je na dočeku prvašića. Priredbi se pridružila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Ove godine imamo povećan broj učenika prvog razreda raspoređenih u čak četiri razredna odjela. 

U školi traju završni radovi na uređenju i konstrukcijskom učvršćenju te energetskoj obnovi 12 učionica. Učionice koje su oštećene u potresu nisu bile opasne za učitelje i učenike, a ovim radovima će se značajno unaprijediti uvjeti boravka djece u školama.

Svim učenicima i učiteljima te ostalim djelatnicima škole želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Ivan Koreny, 5. 9. 2023. 17:30

Poštovani roditelji i učenici,

nastava u novoj školskoj godini, 2023./2024., počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine. U nastavku pogledajte raspored rada za PRVI NASTAVNI DAN.

Molimo ponijeti torbe za preuzimanje udžbenika i drugih obrazovnih materijala.

 

MATIČNA ŠKOLA 

PREDMETNA NASTAVA (5.-8. r.) 

8:00 - 9:30

Za učenike putnike autobusi polaze s uobičajenih stajališta u 7:25 sati, a povratak iz škole je u 9:40 sati.

 

RAZREDNA NASTAVA (2.-4. r.)

10:30- 12:00

Za učenike putnike autobusi polaze s uobičajenih stajališta u 10:05 sati, a povratak iz škole je u 12:10 sati.

 

UČENICI 1. RAZREDA MATIČNE ŠKOLE DOLAZE U PRATNJI RODITELJA U 12:30 SATI.

 

 

PODRUČNA ŠKOLA ŽABNO (1.- 4. r.)

8:00-9:30

 

Raspored rada produženog boravka bit će objavljen naknadno, a u privitku ove objave prilažemo  kalendar rada školske godine 2023./2024.

 

 

S poštovanjem,

Vesna Šebek, ravnateljica

 

 

http://os-braca-ribar-sk.skole.hr/upload/os-braca-ribar-sk/newsattach/1718/Kalendar-skolske-godine-2023-2024-novo.pdf

 

 
 [više]

OBAVIJEST

Autor: Ivan Koreny, 5. 9. 2023. 17:27

Poštovani roditelji i učenici,

Od utorka, 5.9.2023. godine, raspored rada je sljedeći:

  • predmetna nastava (5.-8. r.)- jutarnja smjena
  • razredna nastava (1.-4. r.)- poslijepodnevna smjena

Produženi boravak će raditi prema uobičajenom rasporedu.

 

Područna škola Žabno radi u jutarnjoj smjeni za sve učenike.

 

Ravnateljica Vesna Šebek

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 vijesti

OBAVIJEST RODITELJIMA

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 11:58

UPIS U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠK. GODINU 2024./2025.

 

Poštovani roditelji,

nakon što ste uspješno odradili prijave u sustavu e-građani ( e-upisi), pregled kod liječnice školske medicine i pregled kod stručnih suradnika škole, preostaje odraditi posljednji korak za upis djeteta u 1. razred osnovne škole- ispunjavanje upisnice. To ćete moći učiniti od 14. lipnja 2024. godine putem sustava e-građani kada će se otvoriti mogućnost preuzimanja upisnice koju je potrebno isprintati, potpisati i potom skeniranu ponovo učitati u sustav e-građani.

Ukoliko niste u mogućnosti odraditi navedeno, najavite se pedagoginji ili psihologinji škole koje će Vam pomoći odraditi potrebno od 14. lipnja 2024. do 15. srpnja 2024. godine.

Za sva pitanja ili nedoumice slobodno kontaktirajte stručnu službu škole, a sve važne informacije vezano za početak šk. godine 2024./2025. bit će objavljene na web stranici škole u kolovozu 2024. godine.

 

Ida Galić, pedagoginja

 

 [više]

Program Građanski odgoj i obrazovanje – prezentacija projekata

Autor: DANIJELA SELAK, 11. 6. 2024. 10:05

U našoj školi djeluju dvije skupine izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje – u jednoj učenici petog i šestog razreda, a u drugoj učenici sedmog i osmog razreda.

Ove godine su svi „mali građani“ iz sisačkih osnovnih škola osmislili i proveli projekte koji su predstavljeni na izložbi u središtu grada. Uz projekt „Važnost razrednih pravila i njihova provedba“ izvannastavne skupine pod vodstvom učiteljice Jasminke Vidović Buinac, projekt „Predlažemo“ predstavila je i skupina učenika sedmog i osmog razreda pod vodstvom učiteljice Ivančice Puškarić.

A što predlažu učenici Građanskog odgoja i obrazovanja? Najprije su proveli anketu među 97 učenika naše škole (u kojoj ih je 53% izjavilo kako bi voljeli naučiti kuhati na izvannastavnoj aktivnosti Domaćinstvo) pa su temeljem tih rezultata učenici odlučili predložiti idejno rješenje izgleda praktikuma kuhanja, te novog, suvremenijeg pulta za izdavanje hrane u školskoj blagovaonici. Nadahnuće za praktikum su potražili u SŠ Viktorovac gdje su ih budući kuhari i njihov nastavnik kuhanja srdačno dočekali i pokazali opremu nužnu za praktikum kuhanja, kao i aparate koji olakšavaju rad. S ciljem upoznavanja s mogućim izvedbama pulta za izdavanje hrane posjetili su menze na dva zagrebačka fakulteta i u Studentskom centru, gdje su im zaposlenici odgovorili na sva pitanja. Sljedeća faza projekta bila je izrada idejnih rješenja koja su predstavljena na plakatu.

Budući da našoj školi predstoji nadogradnja, učenici se nadaju da će se uvažiti rezultati provedene ankete i njihovi idejni prijedlozi.

                                                           Ivančica Puškarić, prof.

 

 [više]

Priznanje Mireli Gec, prof.

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 6. 2024. 08:52

Naša učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Mirela Gec dobitnica je Pohvale Grada Siska. Svestrano i vrlo aktivno se bavi učenicima na satu tjelesne i zdravstvene kulture, kao i pripremama i odlascima na razna natjecanja. Sudjeluje u razvoju, odgoju i obrazovanju generacija djece. Dobitnica je brojnih nagrada, a njezini učenici godinama nižu odlične rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.

Ovogodišnji veliki uspjesi su 1. mjesto na Državnom prvenstvu u košarci za osnovne škole s učenicama 7. i 8. razred te 3. mjesto s učenicama 5. i 6. razred.

Kao prvakinje Republike Hrvatske košarkašice 7. i 8. razred plasirale su se na Europsko školsko sportsko prvenstvo.

Pohvalu su primili suprug i kći budući da je učiteljica Mirela u vrijeme dodjele bila na Državnom prvenstvu u Vinkovcima.

                       

 [više]

Još jedna medalja

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 6. 2024. 08:45

Brončane košarkašice🥉🏆

Naša škola ima još jednu medalju s državnih prvenstava.

Državno natjecanje održano je od 4. do 6. lipnja 2024. u Vinkovcima, a djevojčice ŠSD Ribari Sisak osvojile su treće mjesto u košarci na prvenstvu školskih sportskih društava RH za učenike do 6. razreda.

Brončanim medaljama, pod vodstvom učiteljice Mirele Gec, okitile su se Iva Pavić, Josipa Pavić, Klea Conjar Sredić, Lucija Pokas, Dunja Kovačević, Ana Svetopetrić, Marija Tomljenović, Paola Ivanković, Klara Ceković, Magda Kladnik, Ena Henić i Mea Škrinjar.
                                                                      Bravo!
 
   
 [više]

Održana vatrogasna vježba

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 6. 2024. 14:37

U našoj je školi 5. lipnja 2024. godine održana pokazna vatrogasna vježba koju su izveli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Sisak. 

Učenici su izveli brzu evakuaciju iz škole. Vidjeli su kako izgleda spašavanje unesrećenih s kata kroz prozor te kako se daje prva pomoć evakuiranoj ozlijeđenoj osobi nakon izvlačenje iz gorućeg objekta. 

Cilj je osvijestiti važnost pravilnog postupanja u slučaju požara u školi.

          

 [više]

Mali građani prezentirali projekt na izložbi “Program Građanskog odgoja i obrazovanja“

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 6. 2024. 08:38

Dana 3. lipnja 2024.g. učenici šestog razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje predstavili su izložbenim plakatom i putem javnog izlaganja svoj projekt: Važnost donošenja razrednih pravila i njihova provedba.

Mjesto održavanja ove izložbe je sisački korzo (kod sata). Ovu hvalevrijednu izložbu sisačkih osnovnoškolaca i njihovih mentora otvorila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uz koordinatoricu za GOO Kristinu Sučić i pročelnika za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Gorana Grgurača.

U projektu je sudjelovalo 15 učenika šestog razreda uz stručno vodstvo autorice ovih redaka. Projektom se istraživao problem: Zašto nam trebaju razredna pravila?

Učenici su razvijali građanske vještine putem: projektnog planiranja, vođenja diskusija, suradničkog učenja, proučavanja zakona i Ustava RH, javnog nastupa te učeći od osoba iz javnog života i predstavnika vlasti.

Grad Sisak je, odmah nakon Rijeke, među prvima u Hrvatskoj uveo građanski odgoj u škole kako bi u suradnji s roditeljima od školske djece stvarao aktivne i upućene građane koji će doprinositi razvoju svoga grada.

Ovu izložbu su sa zanimanjem posjetili učenici 4. razreda OŠ Braća Ribar kojima će u petom razredu među INA aktivnostima biti ponuđen i Građanski odgoj i obrazovanje.

Prošećite ovih dana korzom i pogledajte ovu zanimljivu izložbu!

 

                                                             Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

       

 

 

 [više]

Posjet skloništu za životinje

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 6. 2024. 15:03

Dana 4. lipnja 2024. učenici i učiteljice PŠ Žabno posjetili su Sklonište za životinje u Sisku. Učenici su nesebično darovali hranu za životinje, igračke i razne potrepštine. Pričali smo o odgovornom vlasništvu, brizi za kućne ljubimce i družili se s Adijem, za kojeg se nadamo da će ubrzo pronaći svoju novu obitelj i topli dom.

               

 [više]

Posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 6. 2024. 15:13

Učenici šestih razreda u pratnji stručnog vodiča, razrednica, razrednika i pomoćnika u nastavi posjetili su 29. svibnja Nacionalni park Plitvička jezera.

Razgledavanje krajolika i njegovih prirodnih sustava: reljefa, vode, vegetacije, flore i faune započeli smo na sjevernom ulazu u Park (Ulaz 1.). Razgledavanje je kružno i obuhvaća pješačenje kroz vapnenački kanjon donjih jezera, vožnju elektrobrodom po najvećem plitvičkom jezeru Kozjak, vožnju panoramskim vozilom kroz šumoviti dio parka te šetnju povrh istočne strane kanjona sve do polazne točke na Ulazu 1.

Učenici su obišli Donja jezera i s udaljenosti vidjeli najveći slap u RH - Veliki slap (u toku radovi na obnovi staza, a od Gornjih, jezero Kozjak i osvijestili estetsku vrijednost krajolika kao mjesta koje izaziva divljenje.

Prolaskom kraj špilje Šupljare fotografirali prilaznu stazu i ustanovili tragove nedavnog potresa.

Zanimljivo je da su Plitvička jezera kao najposjećeniji nacionalni park poznata po brojnim slapovima i vodopadima koji su, svi osim jednog, nastali prelijevanjem vode iz jezera u jezero preko sedrenih barijera. Međutim, jedan slap i to onaj najveći nije nastao prelijevanjem preko sedrene barijere veće je to tzv. erozijski vodopad. Nastao je unazadnim usijecanjem potoka Plitvice u vapnenačku podlogu.

Jedinstveni doživljaj u ljepoti jezerskog krajolika pružila je vožnja elektrobrodom po jezeru Kozjak koje je posljednje u nizu Gornjih jezera te je ujedno najveće (0,83 km²) i najdublje (46 m) jezero Plitvičkih jezera. Voda iz jezera Kozjak dalje se prelijeva u niz Donjih jezera. To su jezero Milanovac (dubine 18 m), Gavanovac (dubine 10 m), Kaluđerovac (dubine 13 m) i Novakovića brod (3 m). Potrebno je naglasiti da tirkiznu (plavozelanu) boju ovih jezera čini refleksija okolnog zelenila, neba, kut prelamanja sunčeve svjetlosti kao i sadreno dno koje se sastoji minerala i mkroorganizama.

Ova se jezera pružaju u nizu prema sjeveru, a nalaze se u duboko usječenom kanjonu u području izgrađenom od vapnenaca gornje krede. Obale su im stoga uglavnom ravne i strme, a Donja jezera su površinom znatno manja od Gornjih. U ovom dijelu se nalazi i nekoliko zanimljivih špilja. Donja jezera završavaju prelijevanjem vode iz Novakovića broda preko 25 m visokog vodopada na mjestu zvanom Sastavci. Sastavci su dobili ime jer se ovdje s vodom iz Plitvičkih jezera „sastavlja“ voda iz potoka Plitvice i to preko impozantnog 76 m visokog vodopada.

Za vrijeme obilaska poslužilo nas je oblačno, no suho vrijeme bez kiše, a u popodnevnim satima se pojavilo Sunce.

                                              Jasminka Vidović Buinac, mag.art.

 

            

 [više]

Košarkašice na primanju kod gradonačelnice

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 08:29

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček organizirala je 29. svibnja 2024. godine prijem za naše učenice prvakinje Hrvatske u košarci u kategoriji osnovnih škola te njihove mentore Mirelu Gec i Romana Kozlovića. Na primanje su došli s ravnateljicom Vesnom Šebek.

Košarkašice su se pohvalile peharom i medaljama koje su osvojile pobjedom na Državnom školskom sportskom prvenstvu u Poreču. Tom pobjedom kvalificirale su se na Europsko školsko sportsko prvenstvo u košarci. Ovaj hvale vrijedan uspjeh gradonačelnica je pohvalila i nagradila simboličnim poklonima. 

 

 [više]

Terenska nastava učenika prvih razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 08:50

Učenici prvih razreda naše škole su 29. svibnja 2024.godine proveli dan na terenskoj nastavi u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore u pratnji svojih učitelja. Uz suradnika Centra Slavena Ličinu tražili su skriveno blago koje su uspješno pronašli na Petrinjčici i podijelili čokoladne eure. S Martinom Mladenović iz Kulturno-povijesnog centra radili su biljni tisak, otiske odabranih biljaka na tkanini, a s Kristinom Ivković iz Hrvatskih šuma učili su o raznim vrstama drveća, plodova, lišća te o raznim vrstama ptica i drugih životinja koje žive u šumi. Nakon zanimljivih i poučnih radionica počastili su se slasnim ručkom u novouređenoj zgradi centra. Neizostavna je bila i igra na dječjem igralištu.

                                                                         Đurđica Sever, učiteljica

      

      

 [više]

Preuređena knjižnica

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 6. 2024. 16:18

Naši učenici od sada mogu uživati u ugodnom prostoru novouređene školske knjižnice opremljene novom opremom i novim fondom knjiga koje će im pomoći u razvoju njihove ljubavi prema čitanju.

Knjižnicu je u društvu ravnateljice OŠ Braća Ribar Vesne Šebek i suradnika obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja se u novom prostoru družila s djecom.

U knjižnici je uređen pod, osvježeni su zidovi, postavljena je nova suvremena informatička oprema te nove police za knjige, a ovih dana očekuje se isporuka i postavljanje interaktivnog ekrana.

Gradonačelnica je učenicima uručila nove knjige, obavezna lektirna djela, koja će im poslužiti u redovnoj nastavi.

                           

 [više]

Ruksak pun kulture

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 6. 2024. 14:57

Područna škola Žabno je 21. svibnja ugostila kustose Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba. Riječ je o projektu 'Ruksak (pun) kulture', nacionalnom dopunskom programu potpore kurikulima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, namijenjen djeci i mladima u Republici Hrvatskoj.
Naši gosti su doveli su nam umjetnost i ne samo to, otvorili su nam  neke sasvim nove poglede na svijet umjetnosti. Kroz njihove radionice, na kojima smo gradili, modelirali, izrađivali taktilne slike i reljefe ujedno smo otkrili i nove načine uporabe raznoraznog repromaterijala u umjetničke svrhe. Cilj ovih radionica je, između ostalog, i senzibilizacija s gluhim i slijepim osobama jer se tijekom njihove provedbe koriste razni načini putem koji se polaznici pokušavaju staviti u 'cipele' osoba s invaliditetom.
                         
 
                            
 
 
 [više]

Uređenje okoliša u PŠ Žabno

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 09:19

Učenici PŠ Žabno su sa svojim učiteljicama vrijedno uređivali okoliš škole. Sadili su cvijeće i čistili prostor oko škole.

             

 [više]

Vatrogasna vježba

Autor: DANIJELA SELAK, 4. 6. 2024. 09:06

                                          OBAVIJEST

U srijedu 5. lipnja 2024. godine od 14 sati za učenike viših razreda, a 12. lipnja za učenike nižih razreda održat će se pokazno-evakuacijska protupožarna vježba u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Sisak.

 

         

 [više]

ViP škola

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 5. 2024. 10:17

I ove smo godine pobijedili na natječaju ViP škola koji organizira tvrtka Kaufland te tako ostvarili pravo na tjednu donaciju svježeg voća i povrća.

Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli nam da                                          ponovo osvojimo ovu nagradu.

 [više]

Idemo na državno natjecanje iz atletike

Autor: DANIJELA SELAK, 23. 5. 2024. 15:08

Ribari su ponovno uspješni. Još jednu sportsku dominaciju pokazali su na Županijskom natjecanju iz atletike.

Natjecanje je održano u Kutini 22. svibnja 2024. Od 11 škola koje su se natjecale, naše su djevojke zauzele 2. mjesto, a dječaci 1. mjesto. Oni će se natjecati na Državnom natjecanju iz atletike koje će se održati 6. i 7. lipnja 2024. godine u Vinkovcima.

                         Čestitke svima!

Sretno dječacima te mentorima Mireli Gec i Mladenu Jelisavcu!

                            

 [više]

Leona uspješna na međunarodnom natjecanju

Autor: DANIJELA SELAK, 23. 5. 2024. 14:59

Leona Barukčić, učenica 8.d razreda naše škole, sudjelovala je na Međunarodnom Hippo natjecanju iz engleskog jezika koje se održavalo od 21. do 23.svibnja 2024. u Lido di Jesolu u Italiji.

Leona je osvojila 4. mjesto od 50 kandidata u Hippo 3 kategoriji.( Regional qualifiers)
Ovo nam je novo iskustvo u međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika.
Leona je putovala u pratnji učiteljice engleskog jezika Katarine Dumančić Kežman, koja je ujedno i koordinator natjecanja za našu školu.
Zahvaljujemo Gradu Sisku koji nam je omogućio sudjelovanje u istoimenom natjecanju.
                                            Bravo, Leona!
 
                 
 
Leoni, njenom učitelju engleskoga jezika Suadu Osmanagiću te koordinatorici za Hippo natjecanje u našoj školi Katarini Dumančić Kežman uručena su priznanja za postignut uspjeh.
 
                  
 
 [više]

Slavimo zajedno 90. rođendan Starog mosta

Autor: DANIJELA SELAK, 16. 5. 2024. 20:43

Dana 14. 5. 2024.g. u Gradskoj galeriji Striegl otvorena je likovna izložba dječjih radova na temu “Slavimo zajedno 90. rođendan Starog mosta“.

Izložbu su otvorile gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i ravnateljica galerije Alma Trauber koje su uručile prigodne nagrade učenicima s najuspjelijim radovima kao i priznanja njihovim mentorima i mentoricama.

Likovna tema ovogodišnjeg natječaja je Stari most u zadanoj slikarskoj tehnici akvarela.

Nagrađeni su likovni radovi u tri kategorije i tri razine: vrtićki uzrast, niži razredi osnovne škole i viših razredi osnovne škole.

Tri učenice petog razreda i jedna učenica osmog razreda naše škole sudjelovale su na ovoj izložbi/natječaju. Učenica Emma Borovac nagrađena je u kategoriji viših razreda visokim drugim mjestom.

Bravo Emma, čestitamo na postignutom uspjehu!

Pozvani ste pogledati ovu zanimljivu izložbu koja će biti otvorena punih mjesec dana na adresi Holandska kuća (2.kat), Rimska ulica br. 10, Sisak

                                                Jasminka Vidović Buinac, mag.art.

   

 

 

 [više]

Majčin dan

Autor: DANIJELA SELAK, 14. 5. 2024. 12:05

Obilježavanje Majčina dana

Majčin dan obilježava se svake druge nedjelje u svibnju, a u ovoj je godini to bilo 12. svibnja. Nema tih riječi kojima bismo mogli opisati veličinu i značenje riječi majka – kaže se da je to imenica koja nema zamjenicu.

Povodom toga posebnog dana učenici razredne i predmetne nastave izrađivali su čestitke i portrete svojih majki u najljepšim bojama i tako im čestitali njihov dan. Naš učenik Gabrijel je za tu prigodu osmislio i pjesmu.

Neka našim majkama svi budu na ponos!

                                             Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

https://myalbum.com/album/BasTPxyZTQbZ/?invite=0e86c375-6eb8-45d6-b551-9b831d125618

 

 [više]

MI SMO PRVACI! - RIBARICE DRŽAVNE PRVAKINJE U KOŠARCI

Autor: DANIJELA SELAK, 8. 5. 2024. 18:08

Državno natjecanje u košarci za djevojčice 7 i 8. razred održano je u Poreču od 6. do 8. svibnja 2024.
Na natjecanju su sudjelovale 24 školske ekipe.
Košarkašice Školskog sportskog društva Ribari osvojile su 1.mjesto pobijedivši u finalu Školsko sportsko društvo Tin iz Šibenika 46:36.
Naša učenica Vita Gec proglašena je najboljom igračicom ovog natjecanja.
Ovom pobjedom Ribarice su izborile nastup na Europskom natjecanju osnovnih škola koje će se održati u rujnu 2024. godine.
                              Čestitke košarkašicama i njihovoj mentorici Mireli Gec!
 
   
               
 
 
 
 
 [više]

Leona uspješna u Hippo natjecanju

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 5. 2024. 18:30

Učenica 8.d razreda Leona Barukčić uspješno je odradila dva kruga Hippo natjecanja iz engleskog jezika te se  plasirala u polufinale Hippo natjecanja koje će se održati u Lido di Jesolu u Italiji od 21.do 23. svibnja 2024. godine

Nadamo se da će se proći u finale istoimenog natjecanja koje će se održati u Assisiju. 
                                                                      Bravo Leona i sretno dalje!
 
                                                                  
 [više]

Natječaj Kaufland škola voća i povrća

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 5. 2024. 18:18

I ove smo se godine prijavili na natječaj za godišnje zalihe voća i povrća koji provodi Kaufland.

Otvoreno je glasanje za Kaufland školu ViP, a svoj glas za našu školu možete dati na poveznici https://research.kaufland.com/zddovtaufi?l=hr

Svojim glasom odluči da naša škola dobiva godišnju zalihu voća i povrća!

 Glasanje je otvoreno od 2. do 21. svibnja 2024. godine.  

Hvala svima koji će glasati!

 [više]

Bravo, Ribari

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 5. 2024. 18:45

Županijsko natjecanje u nogometu za dječake 5. i 6. razred bilo je uspješno za naše Ribare. Osvojili su 1. mjesto i time ostvarili pravo natjecanja na poluzavršnici državnog natjecanja u Rovinju od 20. do                                  21. svibnja 2024.

                 Čestitamo dječacima i njihovoj mentorici Mireli Gec.

    

 [više]

Terenska nastava u Lonjskom polju

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 5. 2024. 18:29

Dana 29. travnja 2024. učenici trećih razreda naše škole bili su na terenskoj nastavi u Parku prirode Lonjsko polje.
Cjelokupni izlet i prijevoz za učenike trećih razreda organizirao je Grad Sisak.
Rendžeri su učenicima objasnili zašto je Lonjsko polje proglašeno parkom prirode, važnost parka za život životinja koje tamo obitavaju, za mriještenje riba te kako su se ljudi prilagodili životu uz vodu i česte poplave gradeći kuće od lokalnog hrasta lužnjaka.
Posjetili smo etno zbirku Sučić i saznali kako su nekada ljudi živjeli i čime su se služili u radu.
Učenici su slušali zanimljivosti o bijeloj rodi koja se naučila na suživot s ljudima radeći gnijezda na kućama i stajama.
Naučili su da je Čigoč 1994. proglašen prvim selom roda u Europi te da su imali najniže (2,5 m) rodino gnijezdo.
Na kraju smo bili u samoj retenciji Lonjskog polja na novoizgrađenom vidikovcu za promatranje životinja. 
                                                                    Krešimir Klarić, učitelj RN
         
         
 [više]

OBAVIJEST RODITELJIMA, UČENICIMA PUTNICIMA NA RELACIJI ODRA-PRAČNO-VUROT

Autor: Ivan Koreny, 3. 5. 2024. 11:57

Poštovani roditelji, učenici, prenosim  OBAVIJEST AUTOPROMETA SISAK!

Radi asfaltiranja rotora Staro Praćno bit će privremena regulacija
prometa preko Mala Gorica - Brest - Staro Praćno u periodu od 06 - 12.05.2024.

Jutarnja smjena kreće iz Starog Praćna u 07:20, a u Vurotu su u 07:25 i
idu za OŠ Braća Ribar.

Popodnevna smjena ide iz OŠ Braća Ribar u 13:20 preko Male Gorice -
Brest - Staro Praćno i nazad za OŠ Braća Ribar.

U 19:20 iz OŠ Braća Ribar za Vurot (isto preko Male Gorice - Brest -
Staro Praćno).

 [više]

Proslavili smo 63. rođendan naše škole

Autor: DANIJELA SELAK, 1. 5. 2024. 11:57

Prigodnim programom za učenike nižih i viših razreda proslavili smo Dan škole. Učenicima su se predstavili mali folkloraši, recitatori, Ivor Ahmetović sa svojim literarnim radom koji je predložen za Državnu smotru Lidrano 2024. i mješoviti školski zbor. Prisutnima se obratila i ravnateljica.

          

             

 

 [više]

Posjet Uredu pravobraniteljice za djecu

Autor: DANIJELA SELAK, 29. 4. 2024. 11:00

Djeca, kao i odrasli, imaju jednaka prava na poštivanje svoga ljudskog dostojanstva i tjelesnog integriteta te na jednaku zaštitu pred zakonom. Odbor za prava djeteta, kao nadzorno tijelo Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, naglašava da ljudska prava nalažu eliminiranje svih vrsta tjelesnog kažnjavanja, ma kako blago ono bilo, kao i svih drugih oblika okrutnog ili ponižavajućeg kažnjavanja.

Predstavnici Vijeća učenika naše škole posjetili su 26. travnja 2024. godine Ured pravobraniteljice za djecu. S njima u pratnji bile su eavnateljica, psihologinja i pedagoginja naše škole. Učenici su sudjelovali u radionicama i kvizu.

      

 

 [više]

U Holandskoj kući

Autor: DANIJELA SELAK, 29. 4. 2024. 10:31

Učenici 6. d razreda naše škole posjetili su Holandsku kuću u pratnji razrednice M. Meštic i vjeroučiteljice M. Bencek te nazočili njenom otvorenju nakon obnove.

  

 [više]

Kreativni natječaj RTL pomaže djeci

Autor: DANIJELA SELAK, 26. 4. 2024. 08:18

Dragi učenici,

naša škola prijavljena je na kreativni natječaj RTL-a za opremanje školske knjižnice. Ovdje je postavljena poveznica s kojom možete pristupiti glasanju za našu školu kako bi ušla među pet knjižnica koje će biti opremljene lektirnim djelima. Glasanje traje do 2. svibnja 2024. godine. Podržite nas svi!

                                                            Vesna Šebek, ravnateljica

http. svibnja 2024. godine. Podržite nass://rtlpomazedjeci.hr/hr/novosti/udruga-rtl-pomaze-djeci-oprema-knjiznice-osnovnih-skola-diljem-hrvatske-glasajte-za-svog-favorita/

 [više]

Ribarice najbolje i idu na državno natjecanje iz košarke

Autor: DANIJELA SELAK, 25. 4. 2024. 18:54

U Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku održano je 25. travnja 2024. poluzavršno natjecanje Državnog prvenstva ŠSD-a Republike Hrvatske za djevojčice i dječake do 6. razreda. Poluzavršno natjecanje za pet županija (Istarsku, Primorsko-goransku, Zagrebačku, Karlovačku i Sisačko-moslavačku) organizirao je Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije. 
 
Naše Ribarice osvojile su 1.mjesto te su tako ušle među četiri najbolje školske ekipe u Republici Hrvatskoj. Plasirale se na državno natjecanje koje će se održati u Vinkovcima od 4. do 6. lipnja 2024.
Sretno😀 
 
Poredak djevojčice:
1. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar Sisak
2. ŠSD VUČKO OŠ Vukovina
3. ŠSD GALEB OŠ Frane Petrića Cres
4. ŠSD GRABRIK OŠ Grabrik
5.ŠSD Val OŠ Vladimir Nazor Rovinj
                    
 [više]

Obilježen Dan planeta Zemlje

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 4. 2024. 09:24

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježava se pod sloganom Planet vs. Plastika. Cilj je potaknuti smanjenje korištenja plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, reduciranje proizvodnje svih vrsta plastike za 60% do 2040.

Učenici naše škole uređivali su okoliš, čistili smeće, sadili cvijeće i osvježili klupe pred školom.

Učenici sedmih razreda izradili su plakate na temu Dana planeta Zemlje i međusobno ih predstavili te razgovarali na temu očuvanja okoliša.

     

 [više]

Posjetili su nas budući prvašići

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 4. 2024. 09:14

Djeca Dječjeg vrtića Različak posjetila su našu školu 23. travnja 2024. godine. Buduće prvašiće školom su provele ravnateljica i stručne suradnice. Posjetili su učenike prvih razreda koji su im pripremili prigodan program.

Na kraju su se zasladili kolačima koje su im pripremile naše tete kuharice.

  

 [više]

Živim život bez nasilja

Autor: Ivan Koreny, 18. 4. 2024. 11:56

U sklopu školskog preventivnog programa, 16. travnja 2024. godine, održano je predavanje „Živim život bez nasilja“ za učenike 6. razreda. Gosti predavači bili su g. Mario Terzić, kontakt policajac i gđa. Tamara Kramarić, policijska službenica za prevenciju. Cilj ovog zanimljivog predavanja bio je upoznati učenike s vrstama nasilja, osnažiti ih u sprječavanju svih oblika nasilnih ponašanja te ukazati na potrebu njihova prijavljivanja. Poseban naglasak stavljen je na Cyberbullying kao jedan od sve češćih oblika nasilnog ponašanja među vršnjacima na Internetu. Učenicima je skrenuta pozornost na odgovornije ponašanje tijekom korištenja Interneta što podrazumijeva podizanje razine kulture komunikacije i zaštitu vlastite sigurnosti, kao i na posljedice zlouporabe istoga.

                                                                           Ida Galić, pedagoginja

     

 [više]

Bravo, Ribari! Košarka za djevojčice i dječake do 6. razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 11. 4. 2024. 15:58

Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije održao je 9. travnja 2024. godine u Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku Županijsko natjecanje školskih sportskih društava SMŽ za učenike do 6. razreda u košarci. 

Oko 120 učenica i učenika provelo je još jedan odličan sportski dan uz igru, druženje, prijateljstvo i fair play. 

Poredak djevojčice:

1. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar Sisak

2. ŠSD LOVREK OŠ Mate Lovraka Petrinja

3. ŠSD VRBINA OŠ Ivana Kukuljevića Sisak

4. ŠSD VIDRIĆ OŠ Vladimira Vidrića Kutina

5. ŠSD NOVSKA OŠ Novska 

Poredak dječaci: 

1. ŠSD VIKTOROVAC OŠ Viktorovac Sisak

2. ŠSD VIDRIĆ OŠ Vladimira Vidrića Kutina

3. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar Sisak

4. ŠSD NOVSKA OŠ Novska

5. ŠSD LOVREK OŠ Mate Lovraka Petrinja 

Čestitamo svima, a pobjednicima želimo puno uspjeha na poluzavršnom natjecanju koje za pet županija (Istarsku, Primorsko-goransku, Zagrebačku, Karlovačku i Sisačko-moslavačku) organizira Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije.                   

                                                                         Mirela Gec, prof.

 

 [više]

Terenska nastava trećih razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 26. 3. 2024. 21:26

Učenici trećih razreda naše škole su u ponedjeljak 25. ožujka 2024. godine posjetili Gradski muzej Sisak i sudjelovali u radionici Izrada i ukrašavanje pisanica.

Pisanice su bile od stiropora, a učenici su ih ukrašavali lijepljenjem izrezane trave. Učenici su uz vodstvo ravnatelja M. Bogatića imali veselu i zanimljivu radionicu. Svoje su radove ponijeli kućama. 

U slobodno vrijeme zabavljali su se na gradskim igralištima.

                                                                            Valentina Ručnov, učiteljica RN

      

      

 

 [više]

Županijsko natjecanje iz vjeronauka

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 3. 2024. 10:37

Županijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije održano je u petak 22. ožujka u našoj školi. Otvorenju natjecanja su, uz učenike i mentore, prisustvovali i kancelar biskupije Janko Lulić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajdohar i ravnateljica škole Vesna Šebek.

Natjecalo se sedam ekipa osnovnih i šest ekipa srednjih škola.

Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je OŠ „Antun Klasinc“ iz Lasinje, drugo mjesto ekipa OŠ Vojnić, a treće OŠ Viktorovac iz Siska.

Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa SŠ Tina Ujevića iz Kutine, drugo Gimnazija Sisak, a treće mjesto SŠ Viktorovac iz Siska.

Na kraju natjecanja prigodne zahvalnice i pokloni uručeni su svim sudionicima. Prisutnima se obratila predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, zahvalila svima na sudjelovanju, a najboljima poželjela uspjeh na daljnjem natjecanju.

 

 

 

 
 
 [više]

1. mjesto na Županijskom natjecanju iz povijesti

Autor: DANIJELA SELAK, 24. 3. 2024. 10:31

Županijsko natjecanje iz povijesti održano je 18. ožujka 2024. godine u Lekeniku. Sudjelovalo je troje naših učenika osmog razreda. Mentor je Tomislav Turkalj.

Dorotea Doležal, 8.c, osvojila je 1. mjesto, a učenici Josip Pereković, 8.b, i Borna Marčelja, 8.d, podijelili su 11. mjesto.

Čestitamo Dorotei, bravo!

 [više]

Županijsko natjecanje u rukometu

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 3. 2024. 12:45

U ponedjeljak 18. ožujka 2024. Srednja škola Novska bila je mjesto još jednog školskog sportskog natjecanja, Županijskog natjecanja u rukometu za djevojčice do 6. razreda. Djevojčice su igrale rukomet, družile se i zabavljale. Najuspješnije su bile članice ŠSD Novska, a naše Ribarice osvojile su izvrsno 2.mjesto i tako postale vlasnice srebrnih medalja.
Čestitamo.👏
Sastav ekipe: Lucija Caren, Klea Conjar Sredić, Iva Pavić, Josipa Pavić, Ana Svetopetrić, Sara Barišić, Lucija Pokas, Katja Vugić, Marija Tomljenović, Klara Ceković.
 
                                                                        Mentor: Mirela Gec
Poredak:
1. ŠSD NOVSKA OŠ Novska
2. ŠSD RIBARI OŠ Braća Ribar 
3. ŠSD VIDRIĆ OŠ Vladimira Vidrića
4. ŠSD ŽUBOR OŠ Zvonimira Franka
5. ŠSD VIKTOROVAC OŠ Viktorovac
6. ŠSD I. OSNOVNE I. osnovna škola Petrinja
       
                 
 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: MESNE PRERAĐEVINE, EV.BR.:16/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 19. 3. 2024. 10:03

 [više]

Najuspješnije školsko sportsko društvo Ribari

Autor: DANIJELA SELAK, 18. 3. 2024. 16:26

U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg, a u organizaciji Grada Siska i Zajednice sportskih udruga Grada Siska, u petak 15. ožujka 2024. naše Školsko sportsko društvo Ribari proglašeno je najuspješnijim školskim sportskim društvom.
Priznanje su preuzeli učenici Alan Taletović i Katja Tumpak, mentorica Mirela Gec te ravnateljica Vesna Šebek.
 
                                  
 
 
 
 [više]

SISAK FIT

Autor: DANIJELA SELAK, 13. 3. 2024. 20:58

Prezentacija dosadašnjih i nastavak novih mjerenja u okviru programa Sisak Fit,  održano je u utorak 12. ožujka 2024. godine s početkom u 13:30 sati u našoj sportskoj dvorani. Projekt i njegov dosadašnji tijek predstavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te zamjenik gradonačelnice Marko Krička

Prezentaciji se pridružila voditeljica Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo Sanja Musić Milanović.

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo dugoročni projekt praćenja razvoja djece od vrtićke do mladalačke dobi – Sisak Fit. Prva mjerenja krenula su prošle godine u sisačkim vrtićima, a nastavila se mjerenjem osnovnoškolaca u OŠ Braća Ribar.

    

 

 [više]

Svjetski dan matematike

Autor: DANIJELA SELAK, 9. 3. 2024. 08:53

Svjetski dan matematike obilježava se svake godine prve srijede u ožujku. Na vratima učionice matematike postavljen je plakat koji ukazuje na raznolikost matematičkih sadržaja. Učenici svih uzrasta komentirali su da su najprije primijetili znak za sportsku odjeću i obuću jednog popularnog brenda tj. kako je pisalo Math uz poruku „just do it“. Poruka potiče učenike da ne odustaju ni kad ne razumiju neke matematičke sadržaje. 

S jedne strane plakata istaknuti su citati poznatih osoba, poput Billa Gatesa čije su ime odmah istaknuli sedmaši. Posebnu pažnju posvetili smo citatu koji govori o tome da nikad nije dosta dobrih ljudi, lijepih riječi, širokih osmijeha i velikih zagrljaja. 

                                          Marina Špehar Bjelić, učiteljica matematike

 

 [više]

Posjet retrospektivnoj izložbi Ivana Meštrovića (Vrpolje, 1883.- South Bend, Ind., SAD, 1962.)

Autor: DANIJELA SELAK, 6. 3. 2024. 15:46

Dana 1. 3. 2024.g. učenici 6.c razreda posjetili su retrospektivnu izložbu kipara Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori. Ovom izložbom se ujedno obilježava 140. godišnjica od rođenja slavnoga kipara čiji je kozmopolitizam i svjetski uspjeh osim Europe uključio i Sjedinjene Američke Države.

„Nikada nisam svoje vrijeme mrzio ili podcjenjivao, ali sam  nastojao da ga i ne precjenjujem i ne izdvajam iz prošlih vremena, već da ga – koliko sam mogao – povežem s prošlim vremenom, pripravljajući veze s budućim, gajeći uvijek oduševljenje za ono vrijeme koje će doći, koje treba da bude i ljepše od našega.“

(I. Meštrović, Predgovor monografije Meštrović MCM XXX III, Zagreb, 1933.).

U obilasku do sada najopsežnije prezentacije našeg najznačajnijeg kipara u izložbenom prostoru kao i u tkivu grada učenike je vodila učiteljica likovne kulture.

                                                      Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

(više fotografija i teksta pod VIŠE)

             

 [više]

RIBARICE NAJBOLJE U RUKOMETU

Autor: DANIJELA SELAK, 3. 3. 2024. 08:04

Uz naše dječake koji su osvojili 1. mjesto na gradskom natjecanju u rukometu, i djevojčice su slavile pobjedama.
Gradsko natjecanje u rukometu za djevojčice do 6. razreda održano je 1. ožujka 2024. u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg. Sudjelovalo je 6 školskih ekipa. Naše Ribarice osvojile su 1. mjesto i time se plasirale na županijsko natjecanje koje će se održati 18. ožujka 2024.u Lipovljanima. 
                                                                                 Mirela Gec, prof.
 
 
 [više]

Uspješni rukometaši

Autor: DANIJELA SELAK, 2. 3. 2024. 07:57

Nakon školskih praznika nastavljamo sa sportskim natjecanjima. 
Školsko natjecanje u rukometu za dječake do 6. razreda održano je u srijedu, 28. veljače 2024. u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg. Sudjelovalo je 7 školskih ekipa. 
Naši Ribari osvojili su 1.mjesto i tako se plasirali na županijsko natjecanje koje će se održati 21. ožujka 2024. u Glini.
 
Konačni poredak:
1. ŠSD Ribari
2. ŠSD Viktorovac
3. ŠSD Gala
4. ŠSD Sela
5. ŠSD Vrbina
6. ŠSD Polet
7. ŠSD Bobetko
                                                         Mirela Gec, prof.
                                   
 [više]

Dan ružičastih majica

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 2. 2024. 15:09

Učenici naše škole sudjelovali su 28. veljače 2024. godine u obilježavanju Dana ružičastih majica kako bi iskazali podršku u borbi protiv nasilja među vršnjacima. Učenici prvih i drugih razreda imali su i tematske radionice s djelatnicama Crvenog križa u prostorima naše škole.

I svi učenici PŠ Žabno pridružili su se obilježavanju dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Zajednički zaključak je da nasilje nikad nije rješenje nego trebamo razgovarati, surađivati i međusobno se uvažavati.

                                                                         Ivana Bunjevac, učiteljica

  

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA!

Autor: Ivan Koreny, 15. 2. 2024. 10:19

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA!

Drugi dio zimskih praznika za učenike traje od 19. 2. do 23. 2. 2024.

Nastava se nastavlja 26. 2. 2024. prema redovnom rasporedu:

RAZREDNA NASTAVA (1 .- 4. RAZREDI) -  jutarnja smjena

PREDMETNA NASTAVA (5. - 8. RAZREDI)  - popodnevna smjena

Produženi boravak prema redovnom rasporedu.

PŠ ŽABNO -  jutarnja smjena.

                                            Učenicima želim ugodne praznike!

 [više]

Obilježen 100. dan škole

Autor: DANIJELA SELAK, 12. 2. 2024. 14:18

U sklopu eTwinning projekta u našoj smo školi obilježili ovaj zanimljiv dan. Sudjelovali su svi učenici produženog boravka od 1.do 3. razreda. Projekt se tradicionalno provodi na razini zemalja EU s ciljem ostvarivanja obrazovnih sadržaja bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne korelacije. Aktivnosti su uključivale rješavanje 100 matematičkih zadataka, izrada krune "100 dana pametniji", pjevanje pjesme u klavirsku pratnju "100 dana škole", ispunjavanje listića  "Danas je 100. dan nastave", izrada graničnika za knjige, fotografiranje s prigodnim foto-okvirom, izrada plakata s riječima koje u sebi imaju riječ sto, te podjela diploma za ovaj značajan dan.

                                             Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

  
 
 
 [više]

TERENSKA NASTAVA OSMIH RAZREDA U VUKOVAR

Autor: DANIJELA SELAK, 12. 2. 2024. 14:14

Dana 8. i 9. veljače učenici osmih razreda boravili su na terenskoj nastavi u Vukovaru u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u pratnji svojih razrednika i učitelja.

Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske. Tijekom terenske nastave u Vukovaru učenici su učili o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. Učenici su posjetili memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje se kroz predavanja vodiča uvode u događaje koji su se ovdje odigrali ratne 1991. godine. Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su se upoznali i s povijesnom i kulturnom baštinom grada Vukovara te životom u njemu kroz posjete muzejima.

Terenska nastava u Vukovaru završava Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije.

Učenici naše škole pomno su pratili predavanja te upijali nove spoznaje. Također, neki od njih su pokazali zavidno znanje o povijesnim činjenicama iz vremena Domovinskog rata pa su i pohvaljeni za navedeno.

Svojim domovima su se vratili bogatiji za brojne nove spoznaje te pod velikim utiskom onoga što su vidjeli i čuli.

Nadamo se da su prvenstveno razvili svijest o važnosti održavanja mira i tolerancije te besmislenosti bilo kakvih oružanih sukoba i ratova koji donose isključivo brojne ljudske žrtve.

                                                                                Marija Mitar, prof.

  

 [više]

Na treningu kuglanja

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 2. 2024. 09:30

Naši učenici Sergej Krstinić, Gea Prelac i Emma Borovac članovi su Kuglačkog kluba Siscia. Zanimalo nas je kako izgleda jedan trening kuglanja.

Tridesetak učenika  učenika 5.i 6. razreda zajedno s učiteljima Mirelom Gec i Tomislavom Turkaljem dana 6. veljače su nakon nastave prošetali do  Kuglačkog kluba Siscia.
Sergej je sve prisutne učenike uveo u trening zagrijavanjem, a uz pomoć trenerice Dražene Smuđ učili su osnove kuglanja. Učenici su brzo svladali prve korake kuglanja te su odmah krenuli u međusobna natjecanja.
Tamo ih je pozdravila i naša bivša Ribarica Sara Pejak koja je također kao osnovnoškolka dolazila s učiteljima u kuglanu. Sara Pejak je trenutno svjetska juniorska prvakinja u kuglanju.
                                                     Mirela Gec, prof.
       
 [više]

Dan sigurnijeg interneta u produženom boravku

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 2. 2024. 08:23

Svi učenici produženog boravka sudjelovali su u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta 6.2.2024.  Učenici su sudjelovali u raznovrsnim aktivnostima s ciljem razvoja sigurnog i odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu. Naučili su da ne smiju dijeliti svoje osobne podatke sa drugima, naučili su što smiju objavljivati, naučili su kako se treba ponašati na internetu i što je najvažnije kako biti siguran na internetu.  Aktivnosti su uključivale online kvizove, listiće, izlaganje zaključaka te izrade plakata.

                                                 Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

     

 [više]

Edukacije djece povodom Dana europskog broja 112

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 2. 2024. 08:15

Učenici 2. i 3. razreda koji pohađaju produženi boravak posjetili su 6. veljače 2024. godine Županijski centar 112. Učenicima je na edukativan i zanimljiv način predstavljena uloga žurnih službi u zaštiti i spašavanju osoba i imovine te su upoznati s korištenjem jedinstvenog europskog broja 112 za žurne službe. Djelatnici službe istaknuli su važnost podataka koje je potrebno dojaviti prilikom dojave te smirenog i pravovremenog poziva prema centru 112. Na kraju posjeta, učenici su uživali u grickalicama i sokovima, te su im podijeljene edukativne brošure i prigodni privjesci. Učenici su se zahvalili djelatnicima mapom likovnih radova i pjesama.

                                              Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

  

 [više]

Fašnik u gradu

Autor: DANIJELA SELAK, 5. 2. 2024. 08:18

Ulicama našega grada u subotu 3. veljače kretala se vesela i razigrana fašnička povorka.

Našu školu predstavljali su učenici PŠ Žabno i 5. c razred matične škole s učiteljicama Karlom Vudjuka Novosel i Manuelom Bencek. Pridružila im se i ravnateljica.

Njihova skupna maska bila je Životna škola bakica i djedica. 

           

 [više]

„ VIDI I KLIKNI“

Autor: DANIJELA SELAK, 2. 2. 2024. 11:44

Našu školu su 31. siječnja 2024. posjetili djelatnici HAK-a i održali radionicu i predavanje iz prometnog odgoja. Ideja programa je učenje kroz činjenje, odnosno usvajanje informacija, spoznaja i znanja o tome kako prepoznati i uočiti opasnost u prometu te kako biti vidljiv za vozače. Predavanje su pratili praktični primjeri. U radionicama su sudjelovali svi učenici prvih razreda zajedno sa svojim učiteljicama.
Djeca su na poligonu imala priliku isprobati različite situacije u prometu:
djeca kao pješaci, propisno i sigurno prolaženje raskrižjem – vizualni kontakt s vozačem te djeca kao putnici u automobilu.
Nakon zanimljivog predavanja, svaki učenik je dobio prigodnu bojanku, bojice, magnetić i naljepnicu s logom HAK-a „ Vidi i klikni“.

 

                                                               Đurđica Sever, učiteljica

 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: OSTALI PREHRAMBENI PROIZVODI, EV.BR.:7/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 1. 2. 2024. 14:47

 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI, EV.BR.:15/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 1. 2. 2024. 14:39

 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE U PREDMETU NABAVE: PEKARSKI PROIZVODI, EV.BR: 13/24 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivan Koreny, 1. 2. 2024. 14:21

 [više]

RASPORED PREGLEDA DJECE PRIJE UPISA U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA 2024./2025. ŠK. GODINU Vijest ima dokument u privitku

Autor: DANIJELA SELAK, 31. 1. 2024. 15:01

Poštovani roditelji,

Pregledi za upis u 1. razred osnovne škole obavljaju se prema mjestu prebivališta/boravišta, neovisno o tome u koju školu upisujete dijete.

1. KORAK- narudžba za pregled kod školske liječnice

Narudžbe za preglede, za upisno područje koje pripada školama tima I školske med. (OŠ Braća Ribar i Područna škola Žabno), obavljat će se na adresi N. Tesle 10, obrtnički centar (prije Wellness centar Indi). Naručuje se isključivo osobno sa zdravstvenom knjižicom djeteta.

PREDBILJEŽBE ZA LIJEČNIČKI PREGLED:                    05.02. 7,30-12 sati

                                                                                06.02. 13-18 sati

                                                                                07.02. 7,30-12 sati

                                                                                08.02. 12-18 sati

                                                                                09.02. 7,30-12 sati

                                                                                13.02. 14-18 sati

                                                                                27.02. 14-18 sati

Nakon navedenih datuma se možete naručiti četvrtkom od 18,30- 19 sati.

2. KORAK- pregled kod školske liječnice

Pregledi djece dorasle za upis u 1. razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. za upisno područje Osnovne škole Braća Ribar, Sisak i Područne škole Žabno, odvijat će se u prostoru ZZJZ (adr. Tomislavova 1, Sisak):

od 12. 2. 2024. do 1. 6. 2024. godine

PONEDJELJKOM, SRIJEDOM   od 8 do 14 sati

ČETVRTKOM                                od 16 do 18:30 sati

Na liječnički pregled potrebno je donijeti sljedeću dokumentaciju:

1. važeću zdravstvenu iskaznicu- OIB djeteta

2. zdravstveni karton dječjeg liječnika

3. potvrdu liječnika stomatologa o pregledu zubi

Za sve upite možete se obratiti na sljedeće kontakte:

TEL. 044 567-176

mob. 098 587 235

e-mail: skolska2-sisak@zzjz-sk.hr

U privitku možete pronaći obavijest o terminima predbilježbi za preglede te raspored pregleda djece prije upisa u 1. razred osnovne škole za šk. god. 2024./2025.

3. KORAK- pregled u školi

Nakon obavljenog pregleda kod liječnice, Stručno povjerenstvo škole telefonskim putem pozivat će na pregled djeteta u školi.

 

 

 [više]

Upisi u prvi razred

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 12:13

Poštovani roditelji,

22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Napominjemo, prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama su otvorene već ranije, od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.

Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole od 22. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine, roditelji će moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Učenik se može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području:

Odluku o upisu učenika u osnovnu školu kojoj ne pripada prema upisnom području donosi Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije. Roditelj se mora javiti putem e-maila isključivo na e-mail adresu: ana.posavec-sostaric@smz.hr sa podatcima: ime i prezime djeteta, OIB, datum rođenja, ime oca i majke, adresa prebivališta, navesti školu kojoj dijete pripada prema upisnom području i školu koju dijete želi upisati.

 

 [više]

Gradsko natjecanje u futsalu

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 11:58

 U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg održano je 17. siječnja 2024. Gradsko natjecanje osnovnih škola u futsalu za djevojčice i dječake do 6.razreda, a u organizaciji Školskog sportskog saveza grada Siska.

Naši dječaci osvojili su 8. mjesto, a djevojčice 2. mjesto.

                                                                                 Mirela Gec, prof.

     

 [više]

Županijsko natjecanje u rukometu

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 11:55

U Lipovljanima je 15. siječnja 2024. godine održano Županijsko natjecanje osnovnih škola u rukometu za djevojčice, a 23. siječnja 2024. za dječake u organizaciji Školskog sportskog saveza Sisačko-moslavačke županije.

Plasman na županijsko natjecanje izborilo je šest škola u konkurenciji dječaka i djevojčica. Naši dječaci osvojili su 4. mjesto, a djevojčice 2. mjesto.

                                                                              Mirela Gec, prof.

    

 [više]

Županijsko natjecanje u košarci

Autor: DANIJELA SELAK, 30. 1. 2024. 11:52

U Sportskoj dvorani Brezovica održano je 29. siječnja 2024.godine Županijsko natjecanje osnovnih škola u košarci u organizaciji Školski sportski savez SMŽ.

Plasman na županijsko natjecanje izborilo je šest škola u konkurenciji dječaka i djevojčica. Naši dječaci osvojili su 5. mjesto, a djevojčice 1. mjesto te se tako plasirale na državno natjecanje koje će se održati u Poreču od 6. do 8. svibnja 2024.

                                                                        Mirela Gec, prof.

  

 [više]

Mali građani i sandučić povjerenja

Autor: DANIJELA SELAK, 12. 1. 2024. 19:31

Ovih dana je u hodniku naše škole, kraj učionice likovne kulture, postavljen sandučić povjerenja s ciljem prevencije nasilja među učenicima. Postavljanje sandučića jedna je u nizu preventivnih aktivnosti koja se nadovezuje na kontinuirano obrazovanje učenika na temu nasilja.

Sandučić povjerenja je mali poštanski sandučić.

Osnovna je ideja prikupljanje anonimnih prijava nasilnog ponašanja, ali i prijedloga (što biste vi poboljšali) i pohvala (pozitivnih primjera s kojima se susrećete). Iako se nadam da ste se navikli u slučaju potrebe obratiti svom razredniku, pedagoginji i psihologinji, želimo pružiti ruku prijateljstva i povjerenja prema onima koji trenutno ne nalaze hrabrosti da komuniciraju uobičajenim putem.

Samu ideju o projektu sandučić povjerenja  inicirali su učenici izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje na način da su osmislili i oslikali vizualni postav cijele priče te će biti uključeni u njenu realizaciju.

                                                            Jasminka Vidović  Buinac, mag. art.

 

UPUTE 

TKO ĆE ODGOVARATI NA PITANJA?

Svi oni koji mogu i žele pomoći.

KOME JE NAMIJENJEN?

Učenicima, roditeljima, svima onima koji žele poboljšati kvalitetu života u školi.

ČEMU SLUŽI?

Za pružanje podrške osjećaja povjerenja i prijateljstva.

Za pomoć u rješavanju različitih problema i poteškoća.

Za otvorenu i iskrenu međusobnu komunikaciju.

KAKO POSTAVITI PITANJE?

Pitanje možeš postaviti anonimno, koristeći šifru koju sam odabereš.

GDJE MOŽEŠ PRONAĆI ODGOVOR?

Na oglasnoj ploči pored sandučića.

KADA ĆE ODGOVORI BITI IZLOŽENI?

Svaki petak.

 

ŠTO AKO PROPUSTITE VIDJETI ODGOVOR NA

NEKO PITANJE?

Odgovori će biti stavljeni na školski web >

Građanski odgoj i obrazovanje >

sandučić povjerenja.

 

 [više]

Božićna čestitka

Autor: DANIJELA SELAK, 22. 12. 2023. 11:39

I ove smo godine odabrali najkreativnije i najljepše blagdanske čestitke kojima smo nastavili tradiciju pisanja čestitki u našoj školi pa smo među velikim brojem pristiglih odabrali svega četiri od kojih su nagrade osvojili sljedeći učenici: 
Nea Brlić (1. razred), Erin Kundrata (4. razred), Emma Borovac (5. razred) i Marija Menjak (7. razred).

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali, a sljedeću godinu očekujemo još veći odaziv! 

                                Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

 
 [više]

Božićna radionica u Gradskom muzeju Sisak

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 12. 2023. 15:05

U sklopu programa Advent u Sisku učenici  prvih razreda naše škole su 20. prosinca sudjelovali na edukativno-kreativnoj radionici u Gradskom muzeju Sisak na kojoj su izrađivali božićne ukrase.

Uz laganu šetnju do muzeja, učenici su uživali u božićnim ukrasima našeg grada ugodnoj predblagdanskoj atmosferi.

                                                                        Đurđica Sever, učiteljica

     

 

 

 [više]

Božićna priredba

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 12. 2023. 14:56

U ovom razdoblju ljubavi i mira okupili smo se u holu. Vesele božićne skladbe odjekivale su školom. Školski pjevački zbor izveo je niz pjesama koje su radosno slušali učenici viših razreda.

Blagdanski ugođaj bio je potpun.

 [više]

Izložba likovnih radova u Centru kreativne industrije Sisak

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 12. 2023. 14:13

Dana 19.prosinca 2023.godine realizirana je šesta u nizu izložba dječjih radova u sklopu projekta “Rukom pod ruku - faza VI“. Cilj ovog projekta je pružiti potporu uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća. Izložbu je otvorila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ovim riječima:

„U izboru je bilo čak 46 radova, a prema onome što vidim bilo je jako teško izdvojiti samo njih 12 za kalendar. Čestitam svima koji su poslali svoje radove i naravno posebne čestitke onima koji su ušli u kalendar za 2024. godinu“.

Četiri učenika viših razreda su sudjelovala na natječaju/izložbi radova koji su nastali na satu likovne kulture. Dva rada su postigla uspjeh pri izboru za kalendar i dizajn pozivnice.

Likovni rad u temperi učenika B. G., 6.r.; „Zvjezdano nebo“ je izabran za rješenje pozivnice, a likovni rad u tehnici flomastera, učenika J. P, 8.r.; „Moja draga pomoćnica“ je uvršten u kalendar.

Čestitamo svima na velikom trudu i uspjehu koji su postigli!

                                                    Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

            

            

 

 

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Ivan Koreny, 21. 12. 2023. 09:49

Nastava u drugom polugodištu započinje 8. 1. 2024. godine prema redovnom rasporedu i smjenama:


Jutarnja smjena (od 8 sati)
PREDMETNA NASTAVA (5. - 8. razred)


Popodnevna smjena (od 14 sati)
RAZREDNA NASTAVA (1. - 4. razred)

Produženi boravak radi prema redovnom rasporedu.

 [više]

ČESTITKA

Autor: Ivan Koreny, 21. 12. 2023. 09:35

Učenicima, roditeljima, djelatnicima Sretan Božić i zdravljem, mirom i srećom ispunjenu 2024. godinu želi                             

                                                
                                                    Vesna Šebek, ravnateljica
 

 [više]

Ribarice prve u futsalu

Autor: DANIJELA SELAK, 20. 12. 2023. 11:54

U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg održano je 19 prosinca 2023. godine Gradsko natjecanje u futsalu za djevojčice sisačkih osnovnih škola. 
Naše Ribarice bile su najuspješnije.
Čestitke djevojčicama i sretno dalje.
        
 [više]

Zeleni Sisak za zeleni planet

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 12. 2023. 09:01

Sisak će biti bogatiji zelenilom i disati zdravije jer će u akciji „Zeleni Sisak za zeleni planet“ gradske tvrtke, ustanove, škole i vrtići posaditi čak 192 nova stabla na 30 gradskih lokacija. Ova akcija najveća je u Hrvatskoj jer se već godinama sadi najveći broj novih stabala „po glavi stanovnika“.

                       Okoliš naše škole bogatiji je za trinaest stabala.

              

               

 [više]

Gradonačelnica nagradila učenike koji su oslikali kuglicu na korzu

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 12. 2023. 08:45

 

Učenici 3.b i 3.c razreda te učiteljice produženih boravaka sudjelovale su u oslikavanju ovogodišnje božićne kuglice koja krasi gradski Korzo. Dana 14. prosinca 2023. godine gradonačelnica Kristina Ikić pogledala je i pohvalila našu kuglicu te nagradila je trud naših učenika društvenom igrom.

Ravnateljica Vesna Šebek ponosna je kreativnošću naših malih umjetnika.

                                                      Pripremila: Tanja Tominović Pučko

    

 [više]

Božićna priredba učenika 1.c razreda

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 12. 2023. 08:40

Prvašići su 14.prosinca svojim obiteljima pripremili mali božićno-novogodišnji program. Učionicu 1.c razreda  ispunili su zvuci božićnih pjesama, dječjih recitacija i igrokaza o Božiću te ljepoti zime. Zaplesao se i poznati ples Jingle Bell Rock. Pjevajući  Fritulu mali pjevači poslali su veliku poruku: Ljepota Božića nije samo u poklonima. Ljepota je u zajedništvu i ljubavi prema bližnjima što su i ovom priredbom pokazali na oduševljenje svih roditelja koji su svaku točku nagradili velikim pljeskom.

 

                                                                      Učiteljica Đurđica Sever

 [više]

Vožnja božićnim autobusom

Autor: DANIJELA SELAK, 14. 12. 2023. 12:18

Blagdanskom ugođaju Siska svakako pridonose i prigodno ukrašeni autobusi koji tijekom adventskog razdoblja voze sisačkim ulicama.
Poseban „Božićni autobus“, ukrašen lampicama i kuglicama stvara poseban ugođaj za naše osnovnoškolce. Učenici prvih razreda naše škole i PŠ Žabno vozili su se u njemu 12. prosinca i uživali u blagdanskom ugođaju.

            

 [više]

Priznenje učiteljici TZK Mireli Gec

Autor: DANIJELA SELAK, 14. 12. 2023. 12:08

Hrvatski školski sportski savez krajem svake godine organizira svečanu dodjelu nagrada „Svečanost školskog sporta“. Nagrađuju najbolja školska sportska društva, dodjeljuju i priznanja istaknutim profesorima iz svih županija koji svojim trudom i radom svakodnevno unaprjeđuju školski sport te dodjeljuje i nagradu za životno djelo.

Naša učiteljica Mirela Gec, prof., ove je godine primila priznanje za svoj rad i uložen trud u promociju sporta u školi.

                              Prof. Mireli Gec priznanje za sportska postignuća u protekloj školskoj  godini

 [više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 12. 2023. 11:06

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost, a s posebnim naglaskom na djecu i mlade, na problem ovisnosti te potaknuti na provedbu aktivnosti koje će za cilj imati smanjenje potražnje i dostupnosti ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprjeđenje zaštite zdravlja i sigurnost stanovništva te smanjenje zdravstvenih, socijalnih i društvenih rizika i šteta povezanih s ovisnostima (HZJZ, 2023.).

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti svi učenici naše škole razgovarali su o ovoj temi  na Satu razrednika sa svojim razrednicima te izradili plakat koji je postavljen u holu škole. Stručna suradnica pedagoginja organizirala je predavanje za učenike 7. razreda na temu „Spoznaj posljedice uzimanja ovisničkih sredstava“ koje su dana 27.11.2023. godine održale djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Sisak i predsjednik IPA (International police association) Sisačko-  moslavačke županije Igor Oriović.

 

                                                                 Ida Galić, pedagoginja

    

 [više]

Dodjela zahvalnica Ponos SMŽ

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 12. 2023. 10:24

Svečanost „Ponos SMŽ“ održana je 4. prosinca 2023. u  Domu INA Rafinerije nafte u Sisku. Organizirala ju je Sisačko-moslavačka županija. Uručene su pojedinačne i ekipne zahvalnice učenicima, učiteljima, profesorima i školskim sportskim društvima iz 33 škole i to za značajan uspjeh u području obrazovanja te za promociju Sisačko-moslavačke županije koji su postignuti u proteklih godinu dana.

Zahvalnice su primili naši učitelji Mirela Gec, Bojan Iličić i Marija Vrbanac. Nagrađena je učenica Vita Gec i košarkašice koje su bile osvojile treće mjesto na državnom natjecanju te učenik Ante Rožanković koji je bio na državnom natjecanju Sigurno u prometu.

     

 [više]

Sveti Nikola

Autor: DANIJELA SELAK, 7. 12. 2023. 10:08

 

Prosinačke radosti

Sveti Nikola posjetio nas je 6. prosinca. Veselu i raspjevanu priredbu povodom njegovog dolaska pripremili su učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama. Svi su zajedno uživali u pjesmama i recitacijama o Nikoli željno očekujući poklon.

 

                       

 [više]

RIBARI ODLIČNI I U RUKOMETU

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 11. 2023. 09:05

U Sportskoj dvorani Zeleni brijeg održano je 24. studenog 2023. gradsko školsko natjecanje u rukometu.
Naši Ribari osvojili su 2. mjesto pobijedivši ekipe iz OŠ Braća Bobetko i OŠ 22.lipnja. 
I djevojčice su bile izvrsne. 
Naše učenice rukometašice Lucija Caren 6.d, Gabriela Palaić 8.c i Katja Vugić 5.b imale su podršku košarkašica koje su danas zajedno s njima zaigrale rukomet za školsku ekipu i briljirale uvjerljivim pobjedama te osvojile 1.mjesto.  
Obje naše ekipe time su se plasirale na još jedno županijsko natjecanje.
Čestitamo!
                                                                      Mirela Gec, prof.
 
 [više]

Traži se TOLERANCIJA

Autor: DANIJELA SELAK, 28. 11. 2023. 08:57

Tolerancija, razumijevanje, poštivanje, popuštanje

Obrazovanje za toleranciju

Ljudska prava

Etičko prosuđivanje i djelovanje

Razvitak sposobnosti razmišljanja i kritičkog mišljenja

Autonomnost pojedinca

Netoleranciju, ksenofobiju, rasizam potrebno je hrabro osuditi

Cjelokupni školski sustav odražava stavove vezane za ljudska prava

 Interkulturni odgoj

                                                 Javno iskazivanje tolerancije

                                                Asertivnost, autentičnost, aktivno slučanje

Rekreirali slikom i zadanim pojmovima polaznici Građanskog odgoja i obrazovanja.

 

 

                                                                 Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

 

 [više]

Usvojimo znanja da šteta bude manja

Autor: DANIJELA SELAK, 22. 11. 2023. 08:59

U sklopu kampanje 'Usvojimo znanja da šteta bude manja', Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova organizira edukativno-zabavnu manifestaciju, posebno namijenjenu roditeljima i djeci školske dobi, kako bi se upoznali s modelima koji vjerno prikazuju situacije poput potresa, poplava i erozije te naučili kako se pripremiti i zaštititi u slučaju iznenadnih nepogoda. Svijet je sve više suočen s nepredvidivim prirodnim događajima koji mogu uzrokovati ljudska stradavanja i velike materijalne štete. Zato je dobra priprema najvažnija! Stečenim znanjem i spremnošću svi zajedno možemo aktivno utjecati na smanjenje rizika od katastrofa te umanjiti njihove posljedice.

Učenici 4. c razreda s učiteljicom Nadom Milošić i ravnateljicom Vesnom Šebek posjetili su radionicu MUP-a 20. studenog 2023.

  

 [više]

Obilježavanje Svjetskog dana tablice množenja

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 11. 2023. 10:56

Naša škola ove godine pridružila se 7420 škola iz cijelog svijeta u sudjelovanju obilježavanja 13. Svjetskog dana tablice množenja (World Multiplication Table Day) u petak 17. studenog 2023. Ova aktivnost nastala je na inicijativu poljskog matematičara A. Grabowakog, a za cilj ima popularizirati matematiku. Na zabavan i netipičan način učenici su ponovili i utvrdili tablicu množenja. Sudjelovali su svi učenici 3. razreda naše škole, te učenici 3. razreda koji pohađaju produženi boravak. Događaj je bio organiziran na više razina. Učenici produženog boravaka nakon ponavljanja i rješavanja zadataka, posjetili su i djelatnike škole. Tako su se tablice množenja prisjetile naše kuharice, spremačice, računovođe, tajnica, ravnateljica i drugi učitelji. U razrednim odjelima svih 3. razreda učenici su rješavali  zabavne zadatke i izrađivali vizualni identitet događaja, malu sovicu. Nakon toga izrađen je plakat s riješenim listićima tablice množenja.

                                                 Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

         

            

 
 [više]

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 11. 2023. 10:41

Sva četiri odjela produženog boravka, odnosno 1.,2. i 3. razredi,  sudjelovali su u projektu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara izradom likovnih radova te prigodnim ukrašavanjem učionica. Učenici su uložili puno truda u crtanje obilježja ovog dana, odnosno crtanje Vukovarskog vodotornja, izradu zastavica i svijeća od domaćeg plastelina. Učenici su uživali u zadatcima, ali i shvatili su važnost ovog dana.

                       Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB

 

 

 [više]

Mali građani posjetili Hrvatski sabor Vijest ima dokument u privitku

Autor: DANIJELA SELAK, 21. 11. 2023. 10:27

Dana 15.11.2023. godine učenici koji pohađaju Građanski odgoj i obrazovanje u pratnji profesorice Ivančice Puškarić i mene, autorice ovih redaka, posjetili su Hrvatski sabor.

Ovaj edukativni posjet Saboru uključuje stručno vodstvo koje učenike upoznaje s osnovnim činjenicama iz povijesti Sabora te ustrojstvom državne vlasti kao i unutarnjim ustrojem i načinom rada Sabora.

Nakon obilaska predvorja i protokolarnih prostorija, posjet smo završili desetominutnim prisustvom sjednici Sabora. Predsjednik Sabor Gordan Jandroković predstavio nas je, a saborski zastupnici pozdravili pljeskom.

Jedna od zanimljivosti je da smo imali kratki susret s resornim ministrom prof. dr. sc. Radovanom Fuchsom.

Puni dojmova prošetali smo užim središtem grada oplemenjeni pozitivnim iskustvima za cijeli život.

                     

                                                             Jasminka Vidović Buinac, mag. art.

           

 [više]

Dani sjećanja u PŠ Žabno

Autor: DANIJELA SELAK, 20. 11. 2023. 15:21

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje učenici PŠ Žabno obilježili su odavanjem počasti i paljenjem svijeća kod križa u Odri. U holu škole  izložili su svoje radove na panoima te ispred škole zapalili svijeću hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata Ivici Debogoviću.

 

                                                                            Katarina Perenčević Slijepčević

  

 [više]

Ribari putuju na državno iz plivanja

Autor: DANIJELA SELAK, 17. 11. 2023. 10:20

Školski sportski savez SMŽ održao je 9. studenog 2023. Županijsko natjecanje u plivanju za osnovne i srednje škole.
Naše Ribarice osvojile su 2. mjesto, a dječaci 1. mjesto. Dječaci su se plasirali na državno natjecanje koje će se održati u Rijeci od 29. do 30.11.2023.
Sastav ekipe djevojčica: Nola Štimac, Tara Štimac, Leonarda Aleksić, Aurora Badjiković, Lucija Čičić, Mia Posavec, Lu Barbić, Elena Bilušić, Nuša Stanojević.
Sastav ekipe dječaka: Ivano Lipovac, Ivano Balent, Luka Zlomislić, Alan Taletović, Arian Granovljević, Tim Klišanić, Ante Rožanković, Dorian Krpan, Matej Kostelac.
                                               
                                                                              Voditeljica Mirela Gec, prof.
                                           Čestitke svima!
 [više]

Dan sjećanja

Autor: DANIJELA SELAK, 17. 11. 2023. 10:02

Svake godine 18. studenoga obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Učenici viših razreda naše škole obilježili su Dan sjećanja 17. studenoga paljenjem svijeća u Ulici grada Vukovara. U pratnji svojih učitelja odali su počast svima koji su za našu domovinu žrtvovali ono najvrjednije - svoj život.

                       

                        

 [više]

Predstava u PŠ Žabno

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 10:22

U sklopu projekta Ruksak (pun) kulture, a u organizaciji Ministarstva kulture i medija,  našu Područnu školu Žabno 14. studenog posjetili su članovi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Kroz zanimljivu predstavu upoznali su nas s kazalištem lutaka, scenom, kazališnim rječnikom, osobama koje rade na predstavi, kako izgleda audicija, što radi inspicijent (ne, on ne „pika“, i nije pacijent!) i još mnogo toga. Nakon predstave učenici su podijeljeni u skupine – prvi su odabrali biti glumci, učenici u drugoj skupini postali su pripovjedači, a treća skupina učenika izradila je plakat za predstavu, ulaznice, rekvizite i lutke za predstavu. Nakon uvježbavanja naši glumci i pripovjedači izveli su predstavu Tri praščića.

                                       Katarina Perenčević Slijepčević, učiteljica PŠ Žabno

 

  

 [više]

Obilazak poučne staze u Kotar šumi

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 10:02

Uređeni dio edukativne staze je uvršten u edukativne radionice koje provode predstavnici Hrvatskih šuma, a namijenjene su edukaciji djece o važnosti očuvanja šuma i upoznavanja sa šumarskom strukom, odnosno jačanja suradnje s lokalnom zajednicom, a u svrhu zajedničke suradnje u očuvanju i zaštiti prirode i okoliša.

Unatoč kišnom vremenom, prvi šetači edukativne staze bili su učenici trećeg razreda naše škole koji su kući otišli znanjem o biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Kotar šume, ali i herojima koji su sudjelovali u stvaranju RH.

       

 [više]

Sanja Pilić za kraj Mjeseca hrvatske knjige

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 09:30

Učenici 7. a i 7. c razreda u pratnji učitelja hrvatskoga jezika Nikole Tusića i učiteljice Katarine Pavlović, učiteljice glazbene kulture prisustvovali su u razigranom i veselom druženju sa spisateljicom za djecu i mlade – Sanjom Pilić.

Spisateljica im se predstavila knjigama namijenjenima njihovom uzrastu poput „Vidimo se na fejsu“, „Sasvim sam popubertetio“ i „O mamama sve najbolje“, ali i uvela ih u svijet knjiga koje je pisala na samim počecima, a koje je tada namijenila odraslima poput „Ah, ludnica“ i „Tjeskoba šutnje“. Velik je to bio iskorak za nju, ali promatrajući je danas, rekli bismo da je sasvim srasla s knjigama za djecu, jer u njima progovara na njima sasvim razumljiv, tinejdžerski način što je i pokazala na ovom književnom susretu.

Pitanja za spisateljicu bilo je pregršt, a najzanimljivija su bila poput: poznaje li Sanju Polak te planira li koju novu knjigu i odakle uopće crpi inspiraciju za svoje knjige, a i njima najzanimljivije – koliko joj je vremena potrebno za napisati knjigu i jesu li joj draže knjige za djecu ili odrasle? I iako je zvono već označilo kraj sata, knjižničarka je pljeskom morala nagovijestiti kraj susreta, ali je jedan sedmaš uspio iskoristiti minutu autoričina vremena i brzo joj ponudio prijedlog za njezin sljedeći roman za djecu. 

                                              Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

      

 

 

 [više]

Mjesec hrvatske knjige u našim produženim boravcima

Autor: DANIJELA SELAK, 15. 11. 2023. 09:22

Kako bismo učenicima koji borave nešto duže u školi prikratili vrijeme i spojili ugodno s korisnim, a na zajedničku inicijativu učiteljica iz produženog boravka – Tanje Tominović Pučko, Ivane Bunjevac, Eme Milostić i Marije Paljuši – i školske knjižničarke odlučili smo posvetiti sate knjizi i čitanju, a sve s ciljem već tradicionalnog obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u našoj školi, školskoj knjižnici.

Ovoga su puta učenici 1. i 2. te 3. razreda doznali sve o istoj manifestaciji, kao i o onome što nas u sklopu nje očekuje pa smo nešto više vremena posvetili Natjecanju u čitanju naglas, njegovim pravilima i svemu što ono iziskuje što je 3. razrede oduševilo i potaknulo na propitkivanje i razmišljanje o knjigama koje bi mogli predstavljati na natjecanju sljedeće godine.

Učenicima 1. i 2. razreda knjižničarka je uz osnovne informacije o Mjesecu knjige i s kojim se ciljem obilježava, pročitala i porazgovarala o knjigama koje je izabrala u Dječjem odjelu sisačke knjižnice s ciljem uključivanja što više učenika na učlanjenje u gradsku, odnosno narodnu knjižnicu – čitale su se „Knjiga koja se nije dala čitati“ Davida Sundina i „Božićna tišina“ Višnje Anić te na istima obrazložilo na da je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen hrvatskim prevoditeljicama, odnosno prevoditeljima.

Bila su ovo zanimljiva i kreativna druženja na obostrano zadovoljstvo, istaknula je knjižničarka i posebno navela da je raduju gotovo svakodnevna ispunjenost školske knjižnice dječjim glasovima i smijehom.

                                                      Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

     

 

 [više]

Književni susret s Renatom Holcer

Autor: DANIJELA SELAK, 9. 11. 2023. 14:52

Mjesec hrvatske knjige u našoj smo školi započeli 8. 11.pravim književnim poslasticama za djecu -  autorskom slikovnicom „Djed Jaglica i dupini“ i pravim malim romanom „Jako dugačke priče o tri hrabre žabice i čarobnom kamenu spasa, a i o zmaju također“ sisačke spisateljice Renate Holcer, umirovljene knjižničarke Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, koju su ugostili učenici prvih razreda s učiteljima Jadrankom Kralj, Martinom Saitlik, Đurđicom Sever i Bojanom Iličićem te učenici 3. i 4. razreda s učiteljima Suzanom Jelača, Željkicom Tačković i Nadom Milošić.

Renatin prvijenac osvojio je srca nešto starijih učenika razredne nastave, dok je djed Jaglica oduševio svojom fantastičnom pričom najmlađe nam prvašiće, a oba su književna susreta praćena ilustracijama iz obiju knjiga. Dojmljivo je da je autorica predstavila svoje knjige preko 150 djece u pratnji svojim učitelja koji su s gotovo jednakim žarom pratili priče i uživali u njima.

I iako je spisateljica i knjižničarka već niz godina u mirovini, njezin živi duh pokazuje upravo suprotno, a s radošću možemo i najaviti da će se, zahvaljujući autoričinoj darežljivosti, njezine knjige pronaći na policama naše školske knjižnice te će ih djeca moći uskoro i posuditi.

 

                                  Iva Pavušek Rakarić, knjižničarka

           

 

 

 [više]

Posjetila nas je gradonačelnica

Autor: DANIJELA SELAK, 2. 11. 2023. 09:23

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa svojim je suradnicima 27. listopada 2023. posjetila našu školu. Obišli su novouređene učionice, zbornicu i urede u kojima je sanirana šteta nakon potresa te razgovarali s učenicima 4. c i  njihovom učiteljicom.

                                                                    Vesna Šebek, ravnateljica

        

 [više]

Sadnja stabala

Autor: DANIJELA SELAK, 27. 10. 2023. 06:47

Naša škola dobila je tri sadnice stabla, dva javora i jedan likvidambar. Posadili su ih 26. listopada učenici sa svojim učiteljima u Žabnu i u matičnoj školi. Stabla su zasađena u prisustvu gospođe Kristine Ivković, ing. šumarstva, i Petra Jurešića, upravitelja Uprave šuma Podružnice Sisak.

  

 [više]

Dan jabuka

Autor: DANIJELA SELAK, 23. 10. 2023. 16:26

Učenici sve četiri skupine produženog boravka, od 1. do 3. razreda obilježili su Dan jabuka  20. listopada 2023. nizom zabavnih i edukativnih aktivnosti. Aktivnosti su uključivale likovne radionice, predavanje o jabukama i pravilnoj prehrani te radionicu zdrave prehrane. Likovno su se izrazili na ovu temu. Podizanje razine svijesti o odgovornosti u očuvanju zdravlja te razgovor o važnosti voća, posebno jabuke, u svakodnevnoj prehrani cilj je obilježavanja ovog dana. Učenici su uživali u zdravim sokovima koje smo radili od domaćih jabuka.

                                                     Tanja Tominović Pučko, učiteljica PB 

 
 
 [više]

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE U POSTUPKU JEDNOSTAVNE NABAVE ZA PREDMET NABAVE: SVJEŽE MESO, EVIDENCIJSKI BROJ:1/23 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivona Vidušić, 20. 10. 2023. 09:40

Poštovani,

poziv za dostavu ponude i troškovnik nalaze se u privitku.

S poštovanjem!

 [više]

Zdrav za 5

Autor: DANIJELA SELAK, 19. 10. 2023. 12:50

Dana 18.10.2023. godine djelatnici  Policijske uprave SMŽ-a, Slavko Jerković i Željko Šalković, održali su predavanje za učenike 8. razreda u sklopu projekta „Zdrav za 5!“. Radi se o nacionalnom projektu koji različitim aktivnostima promiče prevenciju ovisnosti, odnosno zlouporabe alkohola i droga kod djece i mladeži.  Kroz interaktivno predavanje i uz mnogobrojne primjere, naši učenici imali su priliku upoznati se s kažnjivim ponašanjima do kojih može doći pod utjecajem alkohola (vršnjačko nasilje, vandalizam, imovinski delikti i sl.). Cilj je bio ukazati učenicima na potrebu podizanja odgovornosti za vlastito ponašanje, a time i za očuvanje vlastitog (i tuđeg) zdravlja i sigurnosti.

                                                                            Ida Galić, pedagoginja

            

 [više]

MAT liga

Autor: DANIJELA SELAK, 19. 10. 2023. 12:44

Jesensko, 1. kolo, MAT lige je održano u našoj školi početkom mjeseca listopada. Sudjelovalo je ukupno 26 učenika koji su rješavali matematičke zadatke u parovima. Sudjelovali su sljedeći učenici: 

2. razred: Rina Hajvazi, Marija Mankas, Nia Noršić, Dunja Sajko

3. razred: Viktro Zaplatić, Jakov Đeverlija, Marko Caren, Jakov Rukljač, Oliver Groš, Mihael Vukčević

4. razred: Mila Krstinić, Maksim Milinković

5. razred: Rajna Federbar, Emma Borovac, Niko Čopić, Paola Ivanković, Stipe Ožegović, Marko Berend, Adrian Pisarić, Filip Palaić

6. razred: Lucija Palaić, Mihael Devčić, Ante Rožanković, Dorijan Blaženić

7. razred: Vid Rukljač, Matej Kostelac

Hvala svim učenicima koji su sudjelovali kao i njihovim učiteljima mentorima.