2013-10-31 14:06:37 Upoznali smo Marijana Bošnjaka – državnog prvaka u „Carvingu“ Zašto ne biste pokušali od mrkve, umjesto da je bacite u vodu za juhu, napraviti jestivi tulipan? Ili ciklu pretvoriti u najprimamljiviju ružu na svijetu? Sve ovo nije nemoguće kad iz prve ruke poduku daje Marijan Bošnjak, kontrolor hrane u bolnici u Popovači, koji je uz to i jedan od naših najvećih majstora carvinga.
A carving je, da prevedemo, stara tajlandska disciplina rezbarenja hrane, stvaranja duboreza, vrlo precizna, a za početnike i prilično opasna vještina kojom se od jestivih plodova stvaraju umjetnička djela.
− Rezbarenje traži puno vremena i znanja, i puno iskorištenog voća i povrća... Tim sam se zarazio tijekom dodatnih edukacija iz područja gastronomije, a s vremenom se interes još pojačao u Opatiji, gdje pohađam specijalizaciju iz hrane i pića, te predajem suvremene gastronomske trendove na Odjelu kulinarske umjetnosti. Danas više nije dovoljno samo ponuditi hranu na lijepo uređenom stolu. Moderna vremena traže i dekoracije namirnica, za što je rezbarenje dušo dalo. No, da bi netko postao stručnjak, mora se kaliti uz dobrog mentora – kaže Marijan.
− Od patlidžana stvaram dupine, od japanske repe papige, a od mrkve često krizanteme. Od povrća može nastati i predivno cvijeće, ali i životinjice. Jednom sam od bundeve teške 220 kilograma napravio ružu, i to nožem za pršut dužine 30 centimetara. Često koristim i ananas, lukovice, dinje, tikve, crnu repu i korabu, čak i banane. Od jedne sam napravio dupina, banana ima takav oblik da sasvim lijepo može poslužiti za oblikovanje trupa. Treba joj samo izbušiti dvije udubine za oči i u njih ubaciti dva crna komadića, a za peraju uzeti koru naranče – objašnjava Marijan.
Priredila: Jasminka Vidović - Buinac |
Osnovna škola Braća Ribar Sisak |