Upoznali smo Marijana Bošnjaka – državnog prvaka u „Carvingu“
Autor: Ivan Koreny, 31. 10. 2013.
Zašto ne biste pokušali od mrkve, umjesto da je bacite u vodu za juhu, napraviti jestivi tulipan? Ili ciklu pretvoriti u najprimamljiviju ružu na svijetu? Sve ovo nije nemoguće kad iz prve ruke poduku daje Marijan Bošnjak, kontrolor hrane u bolnici u Popovači, koji je uz to i jedan od naših najvećih majstora carvinga.
A carving je, da prevedemo, stara tajlandska disciplina rezbarenja hrane, stvaranja duboreza, vrlo precizna, a za početnike i prilično opasna vještina kojom se od jestivih plodova stvaraju umjetnička djela.
Marijan se carvingom zarazio prije nekoliko godina, izrezbario je na tone svega i svačega, nebrojeno je puta oštrim noževima koji se koriste za ovu disciplinu ozlijedio ruke, ali na kraju je postao i jedan od najpoznatijih hrvatskih majstora. Član je kuharske reprezentacije, predavač na nekoliko domaćih ustanova vezanih uz kuharstvo, osvajač brojnih titula doma i vani, ali i čovjek koji bez ustezanja želi prenijeti nekoliko dobrih savjeta. Uz napomenu − teže majstorije nemojte baš odmah pokušati napraviti kod kuće da na kraju ne biste završili na hitnoj.
− Rezbarenje traži puno vremena i znanja, i puno iskorištenog voća i povrća... Tim sam se zarazio tijekom dodatnih edukacija iz područja gastronomije, a s vremenom se interes još pojačao u Opatiji, gdje pohađam specijalizaciju iz hrane i pića, te predajem suvremene gastronomske trendove na Odjelu kulinarske umjetnosti. Danas više nije dovoljno samo ponuditi hranu na lijepo uređenom stolu. Moderna vremena traže i dekoracije namirnica, za što je rezbarenje dušo dalo. No, da bi netko postao stručnjak, mora se kaliti uz dobrog mentora – kaže Marijan.
Tajna carvinga leži u noževima oštrima kao žilet, te snažnima za jake i duboke rezove. Marijan svoje učenike savjetuje i da uvijek treba početi s malim komadima, tikvicama, ciklama, jabukama, mrkvicama... S vremenom se prelazi na veće komade, na lubenicu, koja je zbog tri boje prilično izazovna za rad, a potom i na bundevu, od kojih može nastati jestiva umjetnost. On je, recimo, bundevu pretvorio u košaru. Što je jako važno, materijal za rad mora biti svjež, jer samo takav nudi potrebnu čvrstinu, jedru strukturu idealnu za oblikovanje.
− Od patlidžana stvaram dupine, od japanske repe papige, a od mrkve često krizanteme. Od povrća može nastati i predivno cvijeće, ali i životinjice. Jednom sam od bundeve teške 220 kilograma napravio ružu, i to nožem za pršut dužine 30 centimetara. Često koristim i ananas, lukovice, dinje, tikve, crnu repu i korabu, čak i banane. Od jedne sam napravio dupina, banana ima takav oblik da sasvim lijepo može poslužiti za oblikovanje trupa. Treba joj samo izbušiti dvije udubine za oči i u njih ubaciti dva crna komadića, a za peraju uzeti koru naranče – objašnjava Marijan.
Rezbarenje traži stalnu vježbu. Kaže i da se stalno usavršava jer bez toga nema napretka. Rezbarenje ima svoje zakonitosti, uvijek se ide od van prema unutra, a u konačnom izgledu pomažu i male tajne velikih majstora kuhinje. − I još nešto − kad bez problema uspiješ nožem pisati slova, tada si spreman za sljedeću stepenicu – kaže Bošnjak.
Alat za rezbarenje (carving).
Priredila: Jasminka Vidović - Buinac
Upoznali smo Marijana Bošnjaka – državnog prvaka u „Carvingu“
Autor: Ivan Koreny, 31. 10. 2013.
Zašto ne biste pokušali od mrkve, umjesto da je bacite u vodu za juhu, napraviti jestivi tulipan? Ili ciklu pretvoriti u najprimamljiviju ružu na svijetu? Sve ovo nije nemoguće kad iz prve ruke poduku daje Marijan Bošnjak, kontrolor hrane u bolnici u Popovači, koji je uz to i jedan od naših najvećih majstora carvinga.
A carving je, da prevedemo, stara tajlandska disciplina rezbarenja hrane, stvaranja duboreza, vrlo precizna, a za početnike i prilično opasna vještina kojom se od jestivih plodova stvaraju umjetnička djela.
Marijan se carvingom zarazio prije nekoliko godina, izrezbario je na tone svega i svačega, nebrojeno je puta oštrim noževima koji se koriste za ovu disciplinu ozlijedio ruke, ali na kraju je postao i jedan od najpoznatijih hrvatskih majstora. Član je kuharske reprezentacije, predavač na nekoliko domaćih ustanova vezanih uz kuharstvo, osvajač brojnih titula doma i vani, ali i čovjek koji bez ustezanja želi prenijeti nekoliko dobrih savjeta. Uz napomenu − teže majstorije nemojte baš odmah pokušati napraviti kod kuće da na kraju ne biste završili na hitnoj.
− Rezbarenje traži puno vremena i znanja, i puno iskorištenog voća i povrća... Tim sam se zarazio tijekom dodatnih edukacija iz područja gastronomije, a s vremenom se interes još pojačao u Opatiji, gdje pohađam specijalizaciju iz hrane i pića, te predajem suvremene gastronomske trendove na Odjelu kulinarske umjetnosti. Danas više nije dovoljno samo ponuditi hranu na lijepo uređenom stolu. Moderna vremena traže i dekoracije namirnica, za što je rezbarenje dušo dalo. No, da bi netko postao stručnjak, mora se kaliti uz dobrog mentora – kaže Marijan.
Tajna carvinga leži u noževima oštrima kao žilet, te snažnima za jake i duboke rezove. Marijan svoje učenike savjetuje i da uvijek treba početi s malim komadima, tikvicama, ciklama, jabukama, mrkvicama... S vremenom se prelazi na veće komade, na lubenicu, koja je zbog tri boje prilično izazovna za rad, a potom i na bundevu, od kojih može nastati jestiva umjetnost. On je, recimo, bundevu pretvorio u košaru. Što je jako važno, materijal za rad mora biti svjež, jer samo takav nudi potrebnu čvrstinu, jedru strukturu idealnu za oblikovanje.
− Od patlidžana stvaram dupine, od japanske repe papige, a od mrkve često krizanteme. Od povrća može nastati i predivno cvijeće, ali i životinjice. Jednom sam od bundeve teške 220 kilograma napravio ružu, i to nožem za pršut dužine 30 centimetara. Često koristim i ananas, lukovice, dinje, tikve, crnu repu i korabu, čak i banane. Od jedne sam napravio dupina, banana ima takav oblik da sasvim lijepo može poslužiti za oblikovanje trupa. Treba joj samo izbušiti dvije udubine za oči i u njih ubaciti dva crna komadića, a za peraju uzeti koru naranče – objašnjava Marijan.
Rezbarenje traži stalnu vježbu. Kaže i da se stalno usavršava jer bez toga nema napretka. Rezbarenje ima svoje zakonitosti, uvijek se ide od van prema unutra, a u konačnom izgledu pomažu i male tajne velikih majstora kuhinje. − I još nešto − kad bez problema uspiješ nožem pisati slova, tada si spreman za sljedeću stepenicu – kaže Bošnjak.
Alat za rezbarenje (carving).
Priredila: Jasminka Vidović - Buinac
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Dnevni tisak |
Informatika |