preskoči na sadržaj
Postavljanje kritičkih pitanja

Nastavu medijske kulture započeli smo cjelinom Fotografiranje čiji je osnovni cilj razvijati kritičko mišljenje te potaknuti učenike na postavljanje kritičkih pitanja u shvaćanju medijskih poruka. Učenicima su postavljeni zadatci uočiti tko je autor medijske poruke, što u određenoj medijskoj poruci privlači pažnju, tko je ciljana publika, kojim se tehnikama autor služi u svojoj medijskoj poruci te što je izostavljeno iz medijske poruke i zašto. Zadatci su pomogli učenicima kreirati svoju vlastitu medijsku poruku koju su, na koncu, u skupinama i analizirali, predočujući time kritički način razmišljanja kao glavni cilj ove cjeline. Služili smo se fotografijama kao medijskom porukom, ali i video zapisima. Učenici su svoju medijsku poruku predstavili u vidu fotografije kao najjednostavnijeg oblika medijske poruke, a dvije fotografije su odabrane za krajnje objedinjavanje i predstavljanje usvojenih znanja, imajući u vidu i goruću tematiku današnjeg društva, zaštitu okoliša.

Komentar: Danijela Medaković

 

Autor fotografije je Luciana Dejanović.Cilj je informirati širu populaciju o zagađenju okoliša te ih uvjeriti da prestanu to činiti. Ciljana publika su mala djeca, djeca školskog uzrasta, tinejdžeri, odrasli, ali i stariji ljudi.Tehnike koje privlače pozornost su motivi stare automobilske gume i drugog smeća, sivi tonovi te pozadina slike (narančasta ograda). Iz ove fotografije izostavljen je sam čin zagađivanja okoliša i ljepota okoliša prije zagađenja.

Priredili: Sara Turek, Noriko Mikišić, Jurica Posilović i Luciana Dejanović

 

 

Autor fotografije je Sara Turek. Cilj joj je upozoriti ljude da ne zagađuju okoliš. Ciljana publika su ljudi od 5 godina na dalje. Pažnju privlače sami detalji, stara automobilska guma bačena u more i mulj na gumi. Iz poruke su izostavljene posljedice koje ta stara automobilska guma ima na život podmorja - ugrožavanje pojedinih vrsta, ali i neugoda plivanja u tako zagađenom moru.

Priredili: Maria-Helena Huml, Lorena Mionić, Korina Mihalić, Karlo Zitek i Kristijan Gajdek

TražilicaKalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Informativni linkovi
Dnevni tisak

Informatika


Anketa (mala)
Volite li više nastavu ujutro ili poslijepodne?
Arhiva vijesti
preskoči na navigaciju