preskoči na sadržaj

Osnovna škola Braća Ribar Sisak

 

Likovnost u carstvu knjiga

Suradnja škole i Narodne knjižnice

Potaknuti željom ali i potrebom za povezivanjem s kulturnim ustanovama u gradu Sisku kroz proteklo se desetljeće ostvarila kontinuirana i sadržajna suradnja naše Škole s Narodnom knjižnicom i čitaonicom  Vlado Gotovac.

Pronašli smo zajednički modus uzajamnog djelovanja na polju likovnosti kroz izložbe, likovne natječaje i radionice a kroz proteklu godinu ostvarili smo i multimedijske nastupe učenika vezano uz program otvorenja tematskih izložbi prvenstveno s ciljem osnaživanja interaktivne, kreativne i poticajne  uloge knjižnice za njene korisnike, te oplemenjivanja prostora likovnim izričajem naših učenika.

Edukativni cilj održanih izložbi je potaknuti ljubav prema estetici, kao i ljubav prema knjizi.

Početak naše suradnje s Narodnom knjižnicom i čitaonicom na polju likovnosti intenzivirao se kroz manifestaciju Grad u predgrađu, koju je počevši od 2004., povodom Dana grada, organizirao Ogranak Caprag. Edukativni program ove manifestacije stavljao je naglasak na multidisciplinarnosti što je bio izvrstan pristup za razvoj ideja, talenata i vještina sisačkih osnovnoškolaca.

Krajem nastavne godine 2011/12. pozvana sam napraviti izbor najuspjelijih likovnih radova koji bi bili postavljeni u prostoru Ogranka Caprag za vrijeme ljetnog odmora. Od srpnja 2012. godine uslijedio je niz izložbi, najprije u Ogranku Caprag, a zatim i  u Dječjem odjelu:

Životna radost i stvaralački optimizam u likovnim radovima učenika OŠ Braća Ribar  (http://www.nkc-sisak.hr/zivotna-radost-i-stvaralacki-optimizam-u-likovnim-radovima-ucenika-os-braca-ribar/), Božić-Zima, Fašničke maske (http://www.sisak.info/izlozba-fasnickih-maski-ucenika-os-braca-ribar/), Eko-etno moda (http://os-braca-ribar-sk.skole.hr/?news_id=153), Nacrtaj portret prijatelja (http://www.nkc-sisak.hr/radovi-ucenika-os-braca-ribar-sisak-nacrtaj-portret-prijatelja/).

Prošle, 2014. godine održane su čak tri izložbe: Simbolika prirode (http://sisakportal.hr/dvije-izlozbe-u-djecjem-odjelu-sisacke-knjiznice/), Stari sisački prozori (http://www.nkc-sisak.hr/izlozba-3d-modeli-starih-sisackih-prozora-likovni-radovi-ucenika-os-braca-ribar/), Transpozicija književnog djela u likovni objekt (http://www.nkc-sisak.hr/transpozicija-knjizevnog-djela-u-likovni-objekt-izlozba-likovnih-radova-ucenika-os-braca-ribar/). Potonja je održana u studenom, a obuhvatila je portrete hrvatskih književnika u različitim likovnim tehnikama i dimenzijama koji su nastali posljednjih nekoliko godina. Osim dvodimenzionalnih, izloženi su i trodimenzionalni radovi oblikovani papirom i bojom, a kao polazni objekt koristila se knjiga. Na taj su način stare i neupotrebljive knjige transformacijom dobile novo značenje kao oslikane knjige, skulpture ili mobili. Izloženi su likovni radovi nastali na satu likovne kulture, u izvannastavnim aktivnostima te u okviru foto i likovne skupine koju vodim.

Poruka izložbe je glasila: Kreativnom reciklažom naglašava se važnost knjige kao kulturne baštine u vrijeme digitalne ere.

Novost u pristupanju, realizaciji i prezentaciji činili su literarni i glazbeni dio programa koji je nastao iz međupredmetne suradnje s ciljem prezentiranja učeničkih mnogostrukih talenata.

Učenici vole pokazivati svoja znanja i vještine, žele susrete i nova poznanstva u carstvu knjiga. Na nama je da im to omogućimo!

Sisak, ožujak 2015.

                                                                        Jasminka Vidović Buinac, mag.art.

                                                               

 

 

„Simbolika prirode“ u likovnim i foto radovima učenika OŠ Braća Ribar Sisak

31. 03. 2014. do 22. 04. 2014.

Dječji odjel NKČS Vlado Gotovac

Odabrani radovi nastali su na satu likovne kulture i izvannastavnim aktivnostima likovne i foto skupine. Tehnike, teme i likovni problemi dio su  kurikuluma koji se temelji na procesu istraživačkog učenja i stvaranja.

Poznata je misao kako je likovno izražavanje djece važan faktor njihovog pravilnog razvoja kao i to da različite umjetnosti nude mladima jedinstvene mogućnosti za razumijevanje i oblikovanje vlastitih kulturnih i osobnih identiteta.

Na izložbi sudjeluju učenici sa svojim likovnim radovima iz:

 2. razreda pod mentorstvom učiteljice Jasne Medur,

 3. razreda pod mentorstvom učiteljice Danice Podrić,

 5. do 8. razreda pod mentorstvom učiteljice Jasminke Vidović Buinac.

Likovnoumjetnički izraz  motivira djecu za aktivno učenje i kreativno propitivanje, stoga nam autori ovih radova u svom izrazu prenose svu ljepotu simbolike proljetnog buđenja prirode i novog života.

 

Izložba „Stari sisački prozori“ – likovni radovi učenika OŠ Braća Ribar

26. 05. 2014. do 26. 06. 2014.

Dječji odjel NKČS Vlado Gotovac

Mentorica: Jasminka Vidović Buinac, prof.

Istražujući na polju kulturno-povijesne baštine grada Siska učenici OŠ Braća Ribar ostvarili su zanimljiva likovna rješenja starih sisačkih prozora.
Istraživanje je započelo kroz fotografiranje, a nastavilo se kroz stvaranje građenjem u prostoru. Autori su učenici viših razreda. Korišteni su: karton, papir, stiropor, kutne stiropor letvice, spužva i ljepilo.

Prozor je važan arhitektonski element koji znatno pridonosi izgledu pročelja zgrade. Prozori omogućuju vizualnu vezu između unutarnjeg i vanjskog prostora. Postoje različite vrste prozora po obliku, broju krila, načinu otvaranja, položaju na zgradi i materijalu od kojeg su konstruirani.
U užem središtu grada Siska riječ je uglavnom o objektima starim više od jednog stoljeća čije fasade obiluju arhitektonskom plastikom karakterističnih paladijevskih motiva kao što su: trokutasti zabati, stupići, lezene, polukružno završeni otvori, lunete, a sisačka ih arhitektura varira u instrumentaciji pročelja.
Klasicizam je slika građanskih vrlina štedljivosti, skromnosti i jednostavnosti koji u arhitekturi Siska donosi jednostavne ukrase polukružnih plitkih niša oko prozora. Razdoblje Secesije kod nas se uglavnom realiziralo kroz pročelnu plastiku te su nam od neprocjenjive važnosti pročelja ukrašena figurativnom i geometrijskom dekoracijom klasične profinjenosti. Sisak je grad bogate industrijske baštine koja je ostavila dubok trag u tkivu grada i izvore novim naraštajima za dalja istraživanja.

 

„Transpozicija književnog djela u likovni objekt“ – izložba likovnih radova učenika OŠ Braća Ribar

29. 10. 2014. do 28. 11. 2014.

Dječji odjel NKČS Vlado Gotovac

 

Naziv je to izložbe koja je otvorena 29.10.2014.  na Dječjem odjelu Gradske knjižnice ili Male knjižnice  uz prigodni program i biti će otvorena do 28.11.2014. godine. 

Izložba sadrži portrete hrvatskih književnika u različitim likovnim tehnikama i dimenzijama prikupljene u proteklih nekoliko godina.
Pored dvodimenzionalnih izloženi su i trodimenzionalni radovi koji se odnose na oblikovanje bojom i papirom, a kao polazni se objekt koristi knjiga. Na ovaj način stare i neupotrebljive knjige transformacijom dobivaju novo značenje kao oslikane knjige, skulpture ili mobili.
Radove izlaže preko 50 autora viših razreda škole pod mentorstvom učiteljice Jasminke Vidović Buinac.
Uz uvodne riječi knjižničarke Gordane Bjelovarac program je otvorio školski zbor pod vodstvom mentorice učiteljice Helene Filipović kao i mali knjižničari s kratkim recitalom pod vodstvom mentorice knjižničarke Aseme Kurtović.

PORUKA IZLOŽBE: Kreativnom reciklažom naglašava se važnost knjige kao kulturne baštine u vrijeme digitalne ere.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Informativni linkovi


Anketa (mala)
Volite li više nastavu ujutro ili poslijepodne?Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Braća Ribar Sisak / Zagrebačka 8 A, HR-44000 Sisak / os-braca-ribar-sk.skole.hr / ured@os-braca-ribar-sk.skole.hr
preskoči na navigaciju